- Ingen har krefter igjen

LILLESTRØM (Dagbladet.no) Politiet begjærte åtte ukers varetektsfengsling for Per og Veronica Orderud og Kristin Kirkemo Haukeland. - Jeg makter ikke sitte inne for noe jeg ikke har gjort. Ingen har mer krefter igjen, sa Veronica og brast i gråt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det hersket avslappet stemning da forsvarerne til Per og Veronica Orderud, og Kristin Kirkemo Haukeland, snakket med de 40 frammøtte pressefolkene utenfor Nedre Romerike forhørsrett i formiddag. Men inne i retten var det dommedagsstemning.

Veronica og Kristin møtte i retten i de samme klærne de hadde på seg fredag, da de ble dømt til 21 års fengsel.

Må slaktes

Politiet ba om at de tre måtte varetektsfengsles i åtte uker. Både Per, Veronica og Kristin begjærte seg løslatt.

- Det dreier seg om å nedlegge gårdsdriften. Den er basert på at jeg jobber, sa Per Orderud.

Rundt 80 dyr må slaktes hvis han blir varetektsfengslet.

- Er det andre ting enn gårdsdriften du vil utdype, spurte dommer Petter Johnsen.

Per svarte ikke.

- Innebærer dette at dyrene blir solgt?

- De må slaktes, sa Per, som var tydelig sliten.

- Det er umulig å begynne igjen.

Gråten tok overhånd

Veronica Orderud gråt da hun ble spurt om hun godtok åtte ukers varetektsfengsling.

- Jeg er uskyldig i dette. Jeg makter ikke sitte inne for noe jeg ikke har gjort. Dette har tæret på familien. Det er ingen som har mer krefter igjen, sa hun.

- Jeg klarer ikke tanken på at vi må slakte dyrene våre, sa hun, før gråten tok overhånd.

Medforsvarer Heidi Yssen sa noen trøstende ord til sin klient.

På motsatt side av lokalet satt Kristin Kirkemo Haukeland. Ektemannen Per Haukeland hadde satt seg få meter unna, og fulgte med mens han bet negler.

Kristin reiste seg med armene halvveis i kors, da dommeren spurte:

- Godtar du...

Kristin avbrøt:

- Nei, jeg er uskyldig. Jeg mener at jeg ikke skal sitte i fengsel. Jeg har mann ute, har barn ute og har ett år igjen av skolegangen, sa hun.

Alvorlig

Aktor Bjørn Arne Tronier mener at varetekt ikke er et uforholdsmessig inngrep, siden de tre er dømt for en så alvorlig forbrytelse. Men han innrømmet at det vil bety økonomisk ruin for Per og Veronica Orderud.

- Når de har fått lovens strengeste straff, kan ikke dette at gårdsdriften blir nedlagt være et uforholdsmessig inngrep. Det betyr sannsynligvis økonomisk ruin, men det kan ikke være tilstrekkelig i en så alvorlig sak, sa Tronier.

Han synes heller ikke at Kristin Kirkemos Haukelands begrunnelse om skolegang og ansvar for barn, er viktig nok til å vente med fengsling til en endelig dom er avsagt i lagmannsretten. Saken kan komme opp der allerede til høsten.

- Alt blir ødelagt

Cato Schiøtz mente at det ikke ville medføre mangel på tillit til samfunnets rettshåndhevelse om hans klient Per Orderud får drive gården fram til lagmannsrettens behandling.

- Varetektsfengsling vil medføre økonomisk ruin. Alt som er bygget opp, blir ødelagt. Orderud fratas muligheten til å drive i yrket sitt. Han er nå 47 år, sa Schiøtz, mens Per Orderud skjulte ansiktet bak hånda.

Klokka 14 blir det klart om de tre blir varetektsfengslet. Dagbladet.no følger saken.