Ingen har noensinne omkommet i en ulykke med Boeing 777 før

- Det var ikke noe galt med flyet eller motorene, sier selskapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter 11 timer i lufta fikk de 307 passasjerene ombord i Boeing 777-flyet fra Seoul til San Fransisco ingen forvarsel før passasjerflyet i går krasjlandet på flyplassen i San Fransisco.

Ulykken er den første med denne typen fly noensinne hvor mennesker omkommer. Med 18 år på baken og mer enn fem millioner flyreiser bak seg, regnes flyet som et av verdens tryggeste.

Nå spekuleres det i hva som kan være årsaken til ulykken, som kostet to kinesiske tenåringsjenter livet.

Flyselskapet Asiana Airlines tror ikke gårsdagens krasjlanding skyldes mekaniske feil, men vil heller ikke svare på om det kan være piloten som har gjort noe galt.

- Vi erkjenner at det ikke var noen problemer med flyet eller dets motorer, sier Yoon Young-doo, administrerende direktør i selskapet, under en pressekonferanse søndag.

10 000 timers erfaring Yoon fortalte på pressekonferansen at de tre pilotene som var ombord hadde fått opplæring i henhold til koreanske lover, og at de hadde mer enn 10 000 timers erfaring i lufta.

Han ville imidlertid ikke svare på om ulykken kan ha vært forårsaket av pilotene, eller av feil gjort av flygeledere ved flyplassen i San Fransisco.

Et navigasjonssystem som skal hjelpe piloter med å gjennomføre trygge landinger var avslått på flyplassen da flyet fra Asiana Airlines krasjlandet i går.

Totalt ble 182 personer behandlet på sykehus etter ulykken, mens 123 kom fra det helt uskadd. Alle passasjerene er nå gjort rede for. De to som omkom i ulykken ble identifisert som to kinesiske tenåringsjenter. De to jentene satt helt bakerst i flyet da ulykken skjedde.

Ifølge kinesiske myndigheter var det minst 70 kinesiske elever og lærere som skulle på sommerleir ombord i flyet. Ombord var blant annet 141 kinesiske statsborgere, 77 sørkoreanere, 61 amerikanere og en japaner, opplyser flyselskapet.

- Fløy lavt Asiana Airlines har måttet håndtere to dødsulykker i løpet av de 25 årene selskapet har eksistert. For to år siden krasjet et lastefly på vei til Shanghai utenfor den koreanske øya Jeju. Mekaniske problemer fikk skylden for ulykken, som kostet to piloter livet.

I 1993 krasjlandet et innenriksfly på vei til Seoul på grunn av vanskelige værforhold. 66 mennesker mistet livet, og 44 ble skadd.

En av passasjerene ombord flyet som krasjlandet i går forteller at det virket som piloten fløy litt for lavt og for nærme vannet idet de nærmet seg rullebanen.

- Alle skrek. Jeg forsøkte å få dem ut av flyet. Jeg sa «hold dere rolig, ikke skrik, hjelp hverandre ut, ikke dytt», sier Benjamin Levy (39) til nyhetsbyrået Associated Press.

Levy satt ved nødutgangen, og forteller at det føltes som piloten forsøkte å løfte flyet litt før det traff bakke, noe han tror kan ha reddet liv.

HELT ØDELAGT: Flyet mistet halen, men også vingene og flykroppen er kraftig skadet. Det var 307 personer ombord i flyet, to av dem omkom, mens over 100 ble skadd. Foto: Ezra Shaw / Getty Images / AFP
HELT ØDELAGT: Flyet mistet halen, men også vingene og flykroppen er kraftig skadet. Det var 307 personer ombord i flyet, to av dem omkom, mens over 100 ble skadd. Foto: Ezra Shaw / Getty Images / AFP Vis mer
503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 729568031


Varnish cache server