AVSLØRT AV ELEKTRONISKE SPOR:  Læreren i Ringebu tilsto sex med to elever etter å ha blitt konfrontert med seksualisert chatting med en av jentene (på pc'en i bakgrunnen). FOTO: STEINAR BUHOLM / DAGBLADET.
AVSLØRT AV ELEKTRONISKE SPOR: Læreren i Ringebu tilsto sex med to elever etter å ha blitt konfrontert med seksualisert chatting med en av jentene (på pc'en i bakgrunnen). FOTO: STEINAR BUHOLM / DAGBLADET.Vis mer

Ingen har oversikt over sexlærerne og ofrene

Kommunenes Sentralforbund vet alt om 66 000 lærere - unntatt synderegister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ingen etater, departementer eller sentrale institusjoner har noen oversikt over omfanget av sexovergrep i norsk skole.

Dagbladet har de siste dagene gått gjennom sju saker som har vært hos påtalemyndighetene eller domstolene det siste år der lærere i grunnskolen er siktet, tiltalt eller dømt for seksuelle overgrep mot elever.

Bare i disse sakene er det nærmere 20 barn og unge som er blitt sveket av en sine aller nærmeste tillitspersoner utenfor hjemmet.

Men verken Utdanningsdirektoratet, Kunnskapsdepartementet, Justisdepartementet, Barne- og likestillingsdepartementet, politiet, Kommunenes Sentralforbund eller lærernes dominerende fagforbund Utdanningsforbundet vet hvem overgriperne eller ofrene er - eller hvor mange de er.

- Ikke vurdert - En ansettelse er et forhold mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, og en systematisk registrering av lærerovergrep er ikke noe vi har vurdert, sier kommunikasjonsrådgiver Kristine Fossen på vegne av Utdanningsdirektoratet til Dagbladet.

Hun viser til at det kreves politiattest for å bli lærer, og at arbeidsgiversammenslutningen KS (Kommunenes Sentralforbund) kanskje kan ha undersøkelser på temaet.

Landets 429 kommuner er arbeidsgiver for om lag 90 prosent av alle landets grunnskolelærere. Og KS har full kontroll på hver eneste lærer med kommunal arbeidsgiver.

66 000 lærere Det er i alt 66 000 lærere fordelt på 58 600 årsverk i kommunal skole.

Men heller ikke KS vet noe om lærere med rulleblad som diskvalifiserer fra å jobbe med barn og unge.

- Det er opp til hver kommune og fylkeskommune som arbeidsgiver å passe på at prosedyrene for ansettelser blir fulgt. Og om slike spørsmål har vi en god dialog med medlemmene vår. 

- Bestemmelsen fra 1999 om arbeidsgiverplikt til å innhente politiattest fra jobbsøkere til barnehager og grunnskolen, har vært et godt virkemiddel, sier avdelingsdirektør for utdanning i KS, Jan Sivert Jøsendal, til Dagbladet.

Kommunenes rett til å sjekke vandelen til lærere som allerede er i jobb, ble utvidet høsten 2011.  Nå kan kommunene kreve ny vandelsattest hvert tredje år.