- Ingen har rett til å utnytte barn, selv om man kommer fra en annen kultur

Ap-Bøhler rasende etter at Fylkesnemnda argumenterte med kultur da de nektet barnevernet å hjelpe gravid 16-åring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet):- Ingen har rett til å utnytte barn selv om man kommer fra en annen kultur, selv om moren ikke oppfatter det som utnytting. Barna skal ha det samme vernet i Norge uavhengig av hvilken bakgrunn de har, sier Arbeiderpartiets Jan Bøhler. Han er partiets storbypolitiske talsperson, og er medlem av Stortingets kommunal- og forvaltningskomité.

Torsdag skrev Dagbladet at Fylkesnemnda nektet Barnevernet å hjelpe en gravid 16-åring. De mente at det var naturlig «ut fra deres kultur» at hun tigget med foreldrene.

Dette på tross av at Fylkesnemnda la til grunn at jenta hadde blitt utnyttet til menneskehandel i form av tigging, og at det var foreldrene som har utnyttet henne.

Etter Fylkesnemndas vedtak ble datteren ført tilbake til moren. Mens moren skal være tilbake i Norge og tigge, skal visstnok nå datteren befinne seg i hjemlandet.

- Norsk lov som gjelder Bøhler reagerer på måten Fylkesnemnda argumenterer i vedtaket.

HER SATT HUN: Den gravide tiggerjenta som ble gitt tilbake til moren satt utenfor Majorstuen Kaffe & Te.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
HER SATT HUN: Den gravide tiggerjenta som ble gitt tilbake til moren satt utenfor Majorstuen Kaffe & Te. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- For det første det er norsk lov som gjelder når man er i Norge og det er norsk lov vi skal håndheve. Da er det helt feil å argumentere med kultur, sier Bøhler.

Han mener Fylkesnemndas argumentasjon er oppsiktsvekkende.

- Vi har hatt flere dommer i Norge hvor foreldre har blitt dømt for utnytting av barn til tigging. Jeg kan ikke som stortingspolitiker gå inn i enkeltsaker i Fylkesnemnda, men jeg mener argumentasjon er prinsipielt feil, sier Bøhler.

- Dette vedtaket kan være i strid med de prinsippene og den rettspraksisen vi har i Norge. Utnytting av barn skal tas like alvorlig uavhengig av foreldrenes kulturelle bakgrunn, sier Bøhler.

- Oppsiktsvekkende Også Høyres medlem i Stortingets justiskomité, Hårek Elvenes, reagerer på vedtaket.

- Barnekonvensjonen gjelder alle barn uavhengig av etnisitet. Forskjellsbehandling ut fra kulturell bakgrunn er merkverdig, uten at jeg kjenner den konkrete saken godt nok. I Norge er det norske lover, verdier, normer og atferdsregler som gjelder, sier Elvenes, til Dagbladet.

- Dette er en oppsiktsvekkende framgangsmåte i behandlingen av en sak som åpenbart krevde intervenering og håndtering av samfunnets side, sier Elvenes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer