- Ingen har rett til å utnytte barn, selv om man kommer fra en annen kultur

Ap-Bøhler rasende etter at Fylkesnemnda argumenterte med kultur da de nektet barnevernet å hjelpe gravid 16-åring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):- Ingen har rett til å utnytte barn selv om man kommer fra en annen kultur, selv om moren ikke oppfatter det som utnytting. Barna skal ha det samme vernet i Norge uavhengig av hvilken bakgrunn de har, sier Arbeiderpartiets Jan Bøhler. Han er partiets storbypolitiske talsperson, og er medlem av Stortingets kommunal- og forvaltningskomité.

Torsdag skrev Dagbladet at Fylkesnemnda nektet Barnevernet å hjelpe en gravid 16-åring. De mente at det var naturlig «ut fra deres kultur» at hun tigget med foreldrene.

Dette på tross av at Fylkesnemnda la til grunn at jenta hadde blitt utnyttet til menneskehandel i form av tigging, og at det var foreldrene som har utnyttet henne.

Etter Fylkesnemndas vedtak ble datteren ført tilbake til moren. Mens moren skal være tilbake i Norge og tigge, skal visstnok nå datteren befinne seg i hjemlandet.

- Norsk lov som gjelder Bøhler reagerer på måten Fylkesnemnda argumenterer i vedtaket.

HER SATT HUN: Den gravide tiggerjenta som ble gitt tilbake til moren satt utenfor Majorstuen Kaffe & Te.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
HER SATT HUN: Den gravide tiggerjenta som ble gitt tilbake til moren satt utenfor Majorstuen Kaffe & Te. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- For det første det er norsk lov som gjelder når man er i Norge og det er norsk lov vi skal håndheve. Da er det helt feil å argumentere med kultur, sier Bøhler.

Han mener Fylkesnemndas argumentasjon er oppsiktsvekkende.

- Vi har hatt flere dommer i Norge hvor foreldre har blitt dømt for utnytting av barn til tigging. Jeg kan ikke som stortingspolitiker gå inn i enkeltsaker i Fylkesnemnda, men jeg mener argumentasjon er prinsipielt feil, sier Bøhler.

- Dette vedtaket kan være i strid med de prinsippene og den rettspraksisen vi har i Norge. Utnytting av barn skal tas like alvorlig uavhengig av foreldrenes kulturelle bakgrunn, sier Bøhler.

- Oppsiktsvekkende Også Høyres medlem i Stortingets justiskomité, Hårek Elvenes, reagerer på vedtaket.

- Barnekonvensjonen gjelder alle barn uavhengig av etnisitet. Forskjellsbehandling ut fra kulturell bakgrunn er merkverdig, uten at jeg kjenner den konkrete saken godt nok. I Norge er det norske lover, verdier, normer og atferdsregler som gjelder, sier Elvenes, til Dagbladet.

- Dette er en oppsiktsvekkende framgangsmåte i behandlingen av en sak som åpenbart krevde intervenering og håndtering av samfunnets side, sier Elvenes.