- Ingen har rett til å utnytte denne tragedien for å oppnå sine politiske mål

Putin om flytragedien i Ukraina.

ADVARER:  Russlands president mener flytragedien ikke hadde skjedd om ikke Ukraina hadde gjenopptatt militæroperasjonene øst i landet, samtidig som han advarer alle andre mot å slå politisk mynt på tragedien. Foto: AFP PHOTO / RIA-NOVOSTI
ADVARER: Russlands president mener flytragedien ikke hadde skjedd om ikke Ukraina hadde gjenopptatt militæroperasjonene øst i landet, samtidig som han advarer alle andre mot å slå politisk mynt på tragedien. Foto: AFP PHOTO / RIA-NOVOSTI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

(Dagbladet): Den russiske presidenten uttalte seg søndag kveld om flytragedien i Ukraina, som kostet 298 mennesker livet.

Putin har vært svært tilbakeholden med å kommentere den tragiske hendelsen, men tar nå bladet fra munnen.

- Ingen skal eller har rett til å bruke denne tragedien for å oppnå sine egoistiske, politiske mål, sier Putin, ifølge Russia Today.

- Ville ikke skjedd Samtidig benytter han selv muligheten til å legge skylden på opptrappingen av Ukrainas militæroperasjoner.

- Vi oppfordret gjentatte ganger til at alle partene i konflikten skulle stoppe blodbadet og sette seg ned ved forhandlingsbordet. Jeg kan si med sikkerhet at hvis ikke militæroffensiven hadde blitt gjenopptatt i den østlige delen av Ukraina, så ville ikke denne tragedien ha skjedd, sier den russiske presidenten.

Den ukrainske presidenten Petro Porosjenko besluttet å avslutte den midlertidige våpenhvilen øst i slutten av juni. Våpenhvilen ble innført i forbindelse med en fredsplan som Porosjenko la fram, men den ble raskt brutt en rekke ganger og flere titalls ukrainske soldater ble drept og såret.

- Trygge omstendigheter Putin understreker viktigheten av la ekspertisen få utføre sitt arbeid på åstedet.

- Vi må gjøre det vi kan for å sikre at de internasjonale ekspertene får jobbe under trygge omstendigheter, sier Putin.

Den russiske presidenten og Tysklands forbundskansler Angela Merkel ble i helgen enige om at en internasjonal og uavhengig kommisjon under ledelse av Den internasjonale organiasjonen for sivil luftfart (ICAO) måtte få tilgang til vrakstedet.

- Vi må sørge for at det befinner seg en fullt ut representativ gruppe eksperter som jobber på stedet under ledelse av ICAO, sier Putin.

I samtaler Russlands president Vladimir Putin lover å hjelpe til med å finne alle de drepte og de svarte boksene fra det malaysiske passasjerflyet som krasjet i Ukraina.

Putin, som menes å ha betydelig innflytelse på separatistene i Ukraina, kom med løftet i en telefonsamtale søndag med Nederlands statsminister Mark Rutte, melder NTB.

193 av de 298 som var om bord på flyet som trolig ble skutt ned av separatistene, var nederlendere, og det er voksende harme i Nederland og andre land over måten levningene av passasjerene blir behandlet på.

En talsmann for den nederlandske regjeringen sier at samtalen dreide seg om kravet om uhindret tilgang til åstedet, om toget der rundt 200 av likene er oppbevart, og de svarte boksene med taleregistrator og ferdsskriver.

- På disse områdene lovte Putin fullt samarbeid, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer