Ingen har sett hovedvitnet

I straffesaken mot Birgitte Tengs' fetter har en tenåringsjente fra Karmøy vært politiets hovedvitne. Hun fikk fetterens alibi til å sprekke. Forsvarerne trekker nå fram forklaringene til 54 personer på Karmøy som tyder på at hovedvitnet kan ha tatt feil. Ingen har sett henne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Tenåringsjenta som da nettopp var fylt 15 år, har forklart at hun satt på en mur i krysset Avaldsnesveien/Østrembruveien, like ved Litlabrua natt til lørdag 6. mai.

Klokka 01.45 skal fetteren ha syklet forbi henne ved brua.

Denne opplysningen var hovedgrunnen til at fetteren ble pågrepet og siktet for drapet, og var av avgjørende betydning for at han ble dømt til 14 års fengsel i Karmsund herredsrett.

Ny gjennomgang

Forsvarerne Sigurd Klomsæt og Erik Nadheim har sammen med privatetterforsker Harald Olsen gått grundig gjennom avhør og rundspørringsskjema for å undersøke troverdigheten i jentas forklaring.

Det viser seg at hele 54 personer som gikk, syklet eller kjørte forbi stedet der jenta skal ha sittet, ikke har forklart til politiet at de observerte henne. Forsvarerne mener dette viser at jenta kan ha tatt feil om sin observasjon.
Nylig leverte forsvarerne listen med de 54 navnene til statsadvokat Harald Grønlien. Budskapet var enkelt: Forsvarerne legger til grunn at ingen av disse 54 personene har sett hovedvitnet. Hvis statsadvokaten er uenig i det, vil forsvarerne at han skal bevise det motsatte i retten.

Politidagbøker

I dag fortsetter straffesaken mot fetteren i Gulating lagmannsrett i Stavanger.

Kripos-førstebetjent Stian Elle svarte fredag på spørsmål fra statsadvokaten. I dag er det ventet at Elle blir grillet av forsvarerne. I dagboka skriver Elle at politiet bløffet fetteren og påsto at de hadde bevis mot ham.

Elle bekrefter i dagboka at fetteren ble utsatt for press i avhørssituasjonen, og at han ble feilinformert om politiets beviser.

Kripos-etterforskeren innrømmer i dagboka at han selv ble presset av etterforskningsledelsen. I dagboka skriver førstebetjenten at han fikk en tidsfrist på å få en tilståelse i saken, ellers ville han bli skiftet ut med en annen avhører.

Også dagboknotatene til lensmannsbetjent Lars Grindheim skal inneholde sjokkerende opplysninger om politiets arbeidsmetoder i tida etter pågripelsen av fetteren. Grindheim inntar vitneboksen like etter sin kollega fra Kripos.
Det er ventet meget høy temperatur i rettssalen seinere i uka når etterforskingsleder Ståle Finsal og politiinspektør Gro Rossehaug skal forklare seg. De var ansvarlige for etterforskingen, som i ettertid framstår som en ren skandale.

NYE BEVIS: Ny gjennomgang av forsvarerne viser at hele 54 personer har passert dette stedet der hovedvitnet skal ha oppholdt seg, uten at noen av dem har sett henne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer