SJELDENT: Nord-Koreas leder Kim Jong-uns kone, Ri Sol-ju, har ikke vist seg offentlig på over fire måneder. I forbindelse med feiringa av det nye interkontinentale ballistisk missilet diktaturet testet forrige uke, tok Kim med seg kona. Video: KRT via AP / CNN Vis mer Vis mer

Ri Sol-ju:

Ingen har sett Kims kone på flere måneder. Mandag dukket hun opp under Nord-Koreas storslåtte missilfeiring

Nord-Koreas leder Kim Jong-un feirer nytt missil ved å ta med seg kona ut i offentligheten for første gang siden mars.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord-Korea har tilsynelatende avholdt flere storslåtte feiringer etter at de forrige uke avfyrte et nytt ballistisk missil. Den interkontinentale raketten skal kunne nå hele veien til USA.

Den statlige nordkoreanske kringkasteren, KRT, har frigitt flere videoer av fyrverkeri, konserter, og jublende forsamlinger i hovedstaden Pyongyang i ettertid av missiltesten. Det virker også til at gleden over den påståtte vellykkede testen har fått Nord-Koreas leder, Kim Jong-un, til å ta med seg kona si ut i offentligheten, for første gang på over fire måneder.

27 år gamle Ri Sol-ju skal ha deltatt på en bankett hvor utviklerne av raketten, Hwasong-14, ble hedret. Arrangementet skal ha funnet sted på mandag denne uka i Pyongyang, skriver det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

PVideoen fra hendelsen viser Ri sitte ved siden av sin ektemann, Kim, som mottar applaus hver gang ansiktet hans dukket opp på en stor skjerm i rommet. Et band spiller også musikk over bildene av missilet.

Da Kim utbringer en skål for utviklerne, forsvinner kona i bakgrunnen, uten et glass i hånda.

Se videoen øverst i saken.

Mindre og mindre i offentligheten

Denne banketten er Ri Sol-jus første offentlige opptreden siden begynnelsen av mars, ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået. Yonhap har også tidligere skrevet at antallet ganger diktatorens kone har vist seg offentlig, har mer enn halvert seg de siste åra.

I 2012 viste hun seg offentlig med mannen sin 18 ganger, i 2013 22 ganger og 15 ganger i 2014. I 2015 ble hun imidlertid bare sett med ham sju ganger, og i 2016 ble hun kun sett sammen med ham tre ganger.

Det oppsto flere spekulasjoner da Ri ikke hadde blitt observert på over sju måneder i fjor høst. Det ble spekulert på om diktatorens kone var alvorlig syk, gravid, eller ikke lenger var en del av mannens liv. Spekulasjonene ble til dels avkreftet da Ri dukket opp på et bilde med Kim i desember.

Anspent mellom USA og Nord-Korea

Raketten den lukkede nasjonen har feiret den siste uka er et missil Pentagon aldri har sett før. Nord-Korea har selv hevdet at det interkontinentale ballistiske missilet er i stand til å bære et stort atomstridshode.

Under et krisemøte om Nord-Korea i FNs sikkerhetsråd to dager etter testen, ga USAs FN-ambassadør, Nikki Haley, uttrykk for at amerikanerne er innstilt på å sette hardt mot hardt. Hvis de må.

– Vi er forberedt på å bruke hele spekteret av det vi har tilgjengelig for å forsvare oss selv og våre allierte. En av våre muligheter ligger i vår store militære styrke. Vi vil bruke den, hvis vi må. Men vi foretrekker å ikke gå i den retningen, sa Haley.

Samtidig ba NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, Nord-Korea umiddelbart stanse sine programmer for utvikling av langtrekkende raketter og atomvåpen. Diktaturet skal også ha vært et tema under helgas G20-møte i Hamburg.

Nord-Korea har i lang tid utviklet langtrekkende raketter, og har i 2017 trappet opp frekvensen av testene sine, tross trusler og reaksjoner utenfra. Under finner du en oversikt over diktaturets rakett-tester så langt i år.