Ingen har snakket med dem på fire døgn

En flyfotograf melder nå om store ødeleggelser etter raseringene på de avsidesliggende øyene i Stillehavet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Tusen fryktes omkommet
 • Se videoklipp filmet av Geoff Mackley da han fløy over øya med et småfly. Klippet er fra New Zealands TV3.

  Ingen har vært i kontakt med befolkningen de siste fire dagene, men kameramann Geoff Mackley som fløy over øyene onsdag, sier at de er totalt ødelagt.

  - Det vil være et mirakel om ikke mange er omkommet. Hvert eneste tre på Tikopia er blåst over ende eller ribbet, vegetasjonen er fullstendig borte. Nesten hver eneste bygning er skadet, og havet har flommet gjennom flere landsbyer, sier den newzealandske frilansfotografen, som leide et fly og var den første som fikk et inntrykk av skadene.

  Fly på vei


  Et australsk Hercules-fly med eksperter var onsdag morgen på vei mot ulykkesområdet. Det finnes ingen flyplass på Tikopia, og ekspertene vil i beste fall få et inntrykk av skadene fra lufta.

  Hjelpearbeidere frykter at mange av øyboerne kan ha blitt blåst på sjøen, men en regjeringstjenestemann sier frykten er overdrevet.

  - Disse øyene er små og svært lavtliggende, det eneste som fins der er innbyggerne, hyttene de bor i og hagene rundt hyttene. Men folkene på øyene er vant til uvær, det vet hvor de finner ly, og tidligere tropestormer har ikke krevd mange menneskeliv, beroliget Loti Yates, som er sjef for Salomon-øyenes kontor for nasjonal krisehåndtering.

  Tre dager med båt


  En hurtiggående patruljebåt med telt, matvarer og medisiner ble holdt tilbake på havna i Salomon-øynenes hovedstad Honiara, fordi regjeringen ikke hadde betalt for matvarene. Fra Honiara til Tikopia er det 1.000 kilometer, og båten trenger minst tre dager til turen.

  Martin Karani ved kontoret for krisehåndtering sa onsdag at det ikke var noen vits i å sende båten av gårde lastet bare med medis iner og telt. Det ville ikke være riktig å komme til Anuta og Tikopia uten mat til befolkningen, framholdt Karani.

  (NTB-Reuters-AFP)

HARDT RAMMET:</B> Satellittbildet viser syklonens sentrum da den traff de tre små øyene som er blant Salomoøyene 28. desember.
<B>TIKOPIA:</B> Trestammene er det eneste som står igjen på øya.
I LIVE:</B> Øyboere vinker til flyet.
<B>STORE ØDELEGGELSER:</B> Tikopia er skadd etter syklonen. Her en sammenrast bygning.