Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ingen har spurt etter Lunder

Påtalemyndigheter i fem andre land etterforsker Vimpelcom.

LØSLATT: Dagen etter løslatelsen fra varetekt snakket den tidligere Vimpelcom-toppen Jo Lunder med pressen. Bak Lunder er advokat Nils Christian Langtvedt . Foto: Nina Hansen / Dagbladet
LØSLATT: Dagen etter løslatelsen fra varetekt snakket den tidligere Vimpelcom-toppen Jo Lunder med pressen. Bak Lunder er advokat Nils Christian Langtvedt . Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vimpelcom og andre teleselskapers bestikkelser av presidentdatter Gulnara Karimova etterforskes i USA, Nederland, Sveits, Sverige og Latvia. Ingen av de etterforskende myndighetene i disse landene har bedt om å få snakke med toppsjef Jo Lunder, som ledet Vimpelcom fra 2011 til i fjor.

- I Nederland og i USA har de løst saken uten å en gang be om å få snakke med Jo Lunder. Det sier mye om hvor perifer hans rolle har vært, sier advokat Nils Christian Langtvedt til Dagbladet.

Han sier at etterforskerne i disse landene lett kunne tatt kontakt og Jo Lunder ville stilt opp og svart på de spørsmålene de måtte ha.

- Men jeg synes det sier mye at vi ikke har hørt noe fra dem, sier advokaten.

Holdt tilbake Sent torsdag kveld og natt til fredag annonserte nederlandske og amerikanske påtalemyndigheter at de har kommet fram til et forlik med Vimpelcom der selskapet erkjenner korrupsjonen og aksepterer å betale til sammen 6,8 milliarder kroner (795 millioner dollar) til de to landene.
Både i USA og i Nederland ble det publisert erklæringer som beskriver hvordan påtalemyndighetene og Vimpelcom nå er enige om saken. Langtvedt mener erklæringene er frikjennende for Lunder.

- De peker klart på at enkeltpersoner har holdt tilbake informasjon og forledet øverste ledelse - inkludert Lunder, styret og selskapets eksterne rådgivere. I så måte er erklæringen oppklarende på en måte som fjerner den mistanken Økokrim har rettet mot Jo Lunder, sier Langtvedt.

Økokrim pågrep Lunder i november og siktet ham for grov korrupsjon, men de fikk ikke medhold i lagmannsretten for at det er skjellig grunn til å misstenke ham for dette. Derfor ble han løslatt ei snau uke etter pågripelsen.

I en epost til DN skriver Lunder at han ble manipulert av sine underordnede.

- Det vil uansett, for alle bedrifter, være vanskelig å ha tilfredsstillende kontroll når systemene bevisst omgås, manipuleres og ikke følges av egne ledende ansatte, skriver Lunder.

Dagbladet skrev lørdag om hvordan Vimpelcoms ledelse serverte halvsannheter og vill-ledende informasjon til sine egne advokater da de ble bedt om å gjennomgå det som internt var omdiskuterte forretningsmetoder i Usbekistan. I dokumentasjonen vises det til diskusjoner i styret så tidlig som 2005, men det vises ikke til hvem i styret som mente hva. Fire nordmenn satt på dette tidspunktet i Vimpelcoms styre: Lunder og de tre Telenor-toppene Arve Johansen, Fridtjof Rusten og Henrik Torgersen.

På toppen Økokrim ser ikke på Lunders rolle som perifer, og mener det derfor er viktig å avklare om Lunder har vært med på korrupsjonen. Lunder var toppsjef i selskapet fra 2001 til 2003. Så satt han i selskapets styre fram til 2011 da han igjen ble konsernsjef. I fjor gikk han av.

- Dette viser at Vimpelcom selv erkjenner at det har skjedd korrupsjon, og at opplysninger om realitetene bak pengeoverføringene har vært behandlet i selskapets øverste ledelse. Siden Jo Lunder har sittet både i styret eller i konsernledelsen alle disse årene er det viktig å avklare hans befatning med det som har skjedd, sa Økokrims førstestatsadvokat Marianne Djupesland til Dagbladet fredag.