Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ingen har tillit til Sør-Sudans president

Nye fredssamtaler starter idag.

IKKE LENGER VENNER: Visepresident Riek Machar, til venstre, og president Salva Kiir Juba, på vei til en pressekonferanse i hovedstaden Juba i 2010. Nå er de bitre fiender.(AP Photo/Pete Muller, File) Scanpix
IKKE LENGER VENNER: Visepresident Riek Machar, til venstre, og president Salva Kiir Juba, på vei til en pressekonferanse i hovedstaden Juba i 2010. Nå er de bitre fiender.(AP Photo/Pete Muller, File) Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kravet om at Sør-Sudans president Salva Kiir må gå av som følge av konflikten som har rammet landet, blir stadig sterkere. Kiir må vise lederskap, mener utenriksminister Børge Brende (H). Mandag starter forhandlingene mellom Salva Kiir og hans rival, tidligere visepresident Riek Machar, i Etiopias hovedstad Addis Abeba.

Men spenningen øker i forkant av forhandlingene. Lørdag slo USA alarm om gjentatte brudd på våpenstillstanden, som både regjeringshæren SPLA og opprørerne står bak.

- Vi er dypt bekymret, sier talskvinne for det amerikanske utenriksdepartementet Jen Psaki i en uttalelse.

Ikke nok lederskap Børge Brende mener hovedansvaret for å finne en fredelig løsning på konflikten hviler tungt på Salva Kiir.

- Presidenten har et hovedansvar for å finne en fredelig løsning på konflikten. Han må vise lederskap. Dessverre har vi ikke sett nok av dette lederskapet, sier Brende til NTB.

Han ønsker imidlertid ikke å kommentere om Kiir bør trekke seg.

- Vi må kunne snakke med alle sider, sier han diplomatisk.

- Det som er viktig nå, er å få på plass en permanent våpenhvile og en bredt sammensatt samlingsregjering, understreker han.

Utenriksministeren var nylig i Sør-Sudan der han hadde direkte samtaler med Kiir.

Norge spilte sammen med USA og Storbritannia en sentral rolle i å få på plass en fredsavtale mellom Sudan og Sør-Sudan for ni år siden, og er fortsatt regnet som en av Sør-Sudans viktigste støttespillere.

Norske meklere kommer trolig derfor til å ha en viktig funksjon fra sidelinjen under forhandlingene i Addis Abeba, som ledes av den regionale samarbeidsorganisasjonen IGAD.

Krever avgang Riek Machar har lenge krevd at Kiir må gå av som følge av den voldelige konflikten, som har ført til at titusenvis er drept og nærmere én million fordrevet.

Konfliktens kjerne er en langvarig maktkamp mellom de to. Machar beskylder Kiir for å bryte med både regjeringspartiet SPLMs spilleregler og grunnlov for å sikre seg fortsatt grep om makten, mens Kiir anklager Machar og flere andre politiske lederskikkelser for å ha planlagt kupp mot ham.

Fire av dem sitter fortsatt fengslet, siktet for høyforræderi.

I desember i fjor eksploderte konflikten og spredte seg lynraskt langs etniske skillelinjer. Først etter seks uker med kamphandlinger inngikk partene en avtale om våpenstillstand i slutten av januar.

Også fra andre hold kommer det krav om at Kiir må gå av og overlate styringen av landet til en midlertidig regjering fram til det kan holdes nye valg. Flere intellektuelle har tatt til orde for dette, og fra folkedypet i Sør-Sudan er beskjeden klar:

- Kiir må gå. Vi vil ha valg. Vi vil ha nye ledere, sier en gruppe kvinner på markedet i Juba til NTB.

Regional konflikt Utenriksminister Børge Brende understreker samtidig at faren for at konflikten eskalerer på ny på ingen måte er over.

- Det er også svært viktig å sørge for at situasjonen ikke utvikler seg til en regional konflikt, påpeker han.

Det har allerede skapt uro blant nabolandene at Uganda har sendt styrker til Sør-Sudan for å bistå regjeringsstyrkene mot opprørerne. Norge har allerede sendt et klart signal om at Uganda må trekke styrkene ut av landet.

- Vi har også sendt klare signaler til partene om at godt styresett vil bli veldig viktig framover, sier Brende. (©NTB)

Hele Norges coronakart