«Ingen har utrettet mer enn meg»

Ingen politiker kan måle seg med Steinar Bastesen. Telefonkontakten med velgerne er større enn hele Arbeiderpartiets gruppe til sammen. Ingen stiller flere spørsmål i spørretimen. Europas høyeste byggverk oppfatter han som en bauta over sin egen innsats. Den handler om langt mer enn kval og fesk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For å ta det i tur og orden. Bastesen ser overhodet ikke på Oslo som en by å leve i. Det er utelukkende arbeid. Han er så lite opptatt av hovedstaden at han jobber fra klokka 9 til 23 de dagene han er nødt til å være her. Hvordan det kan bevises?

Ifølge kilder i Stortingets telematikkgruppe er trafikken på Steinar Bastesens telefon større enn på alle 65 Ap-representanters til sammen.

Overingeniør Arild Øverby nekter for at slikt lar seg måle, men andre på samme avdeling er av en annen oppfatning. I tillegg til fasttelefonen skal mobilregninga ligge på fra 12000 til 15000 kroner måneden.

Fra fire til åtte

Siden oktober har han stått bak 26 av de 535 spørsmålene i Stortingets spørretime. Det er mer enn alle andre. Til sammenlikning har Kjell Magne Bondevik stilt 3 i samme periode, John Alvheim 16.

Hva har han fått til?

- Jeg er svært fornøyd med min egen innsats. Målet var å ordne opp i én sak hvert år. Det skulle egentlig bli fire. Jeg har klart åtte. Ikke noen representant har utrettet mer enn meg, sier Kystpartiets leder.

- Det viktigste du har gjort?

- For det første presset jeg gjennom eksport av hvalprodukter. Det andre er fondet for å lete etter omkomne på sjøen. Det er nå på plass. For det tredje fikk jeg gjennom et førti år gammelt krav om å få høre norsk radio i Barentshavet. Det førte til byggingen av radiomasta på Ingøya i Finnmark, Europas høyeste byggverk, 362 meter over havet! Ingen politiker har fått reist en så høy bauta over seg selv, eller hva? Det siste nærmest hylflirer han gjennom røret, i en form som gjør at blant annet finansbladet Kapital utroper ham til Stortingets klovn. Det er han ikke.

Folksomt

- Ifølge stortingskollegene mine blir jeg respektert og satt pris på. Hva folk ellers måtte si, har jeg ingen kommentar til. Det jeg vet er at jeg ikke kan gå et skritt på Karl Johan uten å bli stoppet av folk som vil prate, sier Bastesen, som ifølge de siste meningsmålingene må tredoble oppslutningen for å beholde Nordlands-plassen.

- Vi kan gjøre det minst like bra som sist. Navneforvirringen er borte. Og vi har bevist at en stemme til oss ikke er bortkastet. Nå stiller vi lister i alle fylker.

Hus og heim

Men kystparti i Hedmark? Helt naturlig, mener han og avviser at alt dreier seg om fiskeri.

- Det viktigste for meg i valgkampen er å verne om eiendomsretten og den nasjonale kontrollen over naturressursene. Du skal ha kontroll over hus og heim, og folk må få ferdes fritt på havet.

Men hva mener han om andre nasjonale spørsmål? Sykelønnsordningen, for eksempel.

- Det er merkverdig at det mest hardføre folket i Vest-Europa er det sjukeste. Det må ha noe med sykelønnsordninga å gjøre. Derfor må vi gjøre den mindre enkel å benytte seg av, mener Bastesen, som beskriver partiprogrammet som blågrønt. Oppskriften på en god valgkamp er den samme som i 1997: Kjøre rundt i vanen, sette opp Det norske telt og snakke med folk mens hvalburgere steker på grillen.

MEST AKTIV: Kystpartiets leder Steinar Bastesen hevder han også kan vise til konkrete resultater av å være den mest aktive i Stortingets spørretime.