Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ingen helserisiko ved mobilstråling

Ny rapport fra Folkehelseinstituttet konkluderer med at mobilstråling ikke er helseskadelig.

IKKE FARLIG: Illustrasjonsbilde. Foto: Colourbox.
IKKE FARLIG: Illustrasjonsbilde. Foto: Colourbox. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):Det er ikke vitenskapelig grunnlag for å si at de svake elektromagnetiske feltene rundt mobiltelefoner og annet sendeutstyr gir helseskader, konkluderer en ny rapport fra Folkehelseinstituttet i dag.

Ekspertgruppa er nedsatt av Folkehelseinstituttet etter oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet og Samferdselsdepartementet, med medlemmer fra norske og svenske forskningsinstitusjoner.

Ikke kreftfremkallende Gruppa fant ikke grunnlag for at mobiltelefoner og annet sendeutstyr øker risikoen for kreft, nedsatt fruktbarhet hos menn, andre skader på reproduksjon, andre skader på nervesystemet, eller andre sykdommer og helseskader, skriver instituttet i en pressemelding.

«For hjernesvulster som vanligvis vokser raskt, finner gruppen ingen vitenskapelige holdepunkter for at det er sammenheng med mobiltelefonbruk. Svulster som vokser langsomt, er foreløpig studert hos mennesker som har brukt mobiltelefon i inntil 20 års tid. Disse studiene viser heller ingen sammenheng.»

For andre typer kreft i hode-halsområdet, blodkreft og lymfekreft er det begrenset med data, men så langt er det ikke vist risikoøkning i forbindelse med bruk av mobiltelefon.

Kreftregistre har heller ikke registrert økning i slike kreftsvulster i befolkningen etter at mobiltelefoner ble innført, skriver ekspertgruppa.

Bruk håndfrisett Ifølge gruppa bør man likevel utvise en generell forsiktighet i forhold til strålingseksponering. Man bør ikke eksponere seg mer enn nødvendig.

De ber derfor norske myndigheter om å oppfordre folk til bruk av håndfrisett, som vil redusere eksponeringen fra mobiltelefonen.

Gruppa opplyser videre at en liten usikkerhet er knyttet til høy eksponering over flere tiår, for eksempel ved ustrakt bruk av mobiltelefon over flere tiår. Det er umulig å vite om dette har helseeffekter eller ikke.

Kan være kreftfremkallende Verdens helseorganisasjon meldte i juni  i fjor at mobiltelefonen kan være kreftfremkallende. Og i dagene etterpå var internasjonale medier fulle av saker om at man bør bruke håndfrisett og ta sikkerhetsregler. 

Ifølge helseorganisasjonen kan mobiltelefonen være like kreftfremkallende som kaffe, bregner, nikkel, bensin og snekkeryrket.

Frykten for at strålingen er skadelig har eksistert lenge, men fortsatt har ikke forskerne kunnet fastslå at det finnes noen sammenheng mellom kreft og mobilbruk, noe den nye rapporten fra Folkehelseinstituttet bekrefter.

Ifølge Statens strålevern er en eventuell skadelig effekt av mobiltelefoner mikroskopisk.

Mål strålingseksponeringen I februar 2010 lanserte Post- og teletilsynet (PT) tjenesten finnsenderen.no, hvor alle i Norge med noen få tastetrykk får oversikt over hvilke mobilsendere som er i nærheten.  

Tjenesten gir ifølge PT en god indikasjon på mobildekningen i det aktuelle området, og du får også en indikasjon på strålenivået i området.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media