Ingen himmelferd for Opticom

Opticom er soleklar børsvinner onsdag, men oppgangen løfter ikke kursen mer enn til nivåer man har sett tidligere i uken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som ventet er det Opticom det meste dreier seg om på Oslo Børs onsdag formiddag. At aksjen skulle opp i dag, var vel ingen i tvil om etter at selskapets toppledelse, Robert Keith og Thomas Fussel, i går kunne presentere en fornyet avtale med Intel.

I korte trekk er det som har skjedd at Intel før tiden har innløst tegningsretter som øker eierandelen i Thin Films til 13 prosent. Det koster Intel rundt 70 millioner kroner. Denne andelen kan senere konverteres til aksjer i Opticom under spesielle forhold. I tillegg utvides lisensavtalen mellom Opticom og Intel.

Dermed synes det klart at Intel vil fortsette sitt samarbeid med Opticom, men det er uvisst på hvilket grunnlag. Mye tyder på at det godt kan være rene finansielle motiver som ligger bak Intels beslutning, og det ikke er noen velsignelse av Opticoms teknologi.

Likevel mener mange dette er frelsen for Opticom, og aksjen stiger 21,9 prosent til 634 kroner. Nå skal vi imidlertid ikke lenger tilbake enn mandag for å finne et kursnivå på 700 kroner. Derfor kan man trygt si at himmelferden mange tradere så for seg, ikke har funnet sted. Det er så langt i dag omsatt Opticom-aksjer for 247 millioner kroner.

Statoil dominerer omsetningen med hele 1.131 millioner kroner. Hovedtilrettelegger Morgan Stanley er i dag aktiv støttekjøper i aksjen og står for nesten 100 prosent av nettokjøpene. Den andre tilretteleggeren UBS Warburg, som har dominert kjøpersiden de seneste dagene, er i dag største nettoselger sammen med Alfred Berg. Kursen faller i dag 0,7 prosent til 68,50 kroner. Emisjonskursen var på 69 kroner.

Norske Skog faller svakt tilbake etter gårsdagens oppgang. Sist omsatt er på kurs 141,50 kroner, ned 0,7 prosent. Omsetningen er på 43 millioner kroner. Svensk presse skriver i dag at det ventes at prispresset som merkes innen masse og finpapir, også vil smitte over på avispapir. Global økonomisk nedkjøling presser på.

Oljeprisen falt over natten, noe som presser Norsk Hydro ned 1,4 prosent til 393 kroner i dag.

Utover Opticom er det svært beskjeden omsetning i IT-aksjene onsdag. Tandberg Televison stiger 1,3 prosent til 77,50 kroner omsatt for 17 millioner kroner. Telenor er opp 0,8 prosent, omsatt for 11 millioner kroner. Også Merkantildata (+2,7%) og Tandberg Data (+2,3%) er med på oppgangen i dag.

IT-indeksen er ikke overraskende dagens sterkeste med en oppgang på 2,6 prosent. Totalindeksen stiger 0,22 prosent til 1.294,32 poeng, mens hovedindeksen er ned 0,04 prosent til 190,64 poeng. Omsetningen på hovedlisten er på 1.776 millioner kroner.

I det store og det hele preges aksjemarkedet av avventende investorer i forkant av dagens rentebeskjed fra USA. Også på de europeiske børsene er utslagene små, og utviklingen er blandet for de viktigste børsene.