Drapene i Oslo

- Ingen homohater

Venner hevder at draps- og terrorsiktede Zaniar Matapour (43) ikke er homohater. De tror ikke Pride og feiring av skeiv kjærlighet er årsaken til masseskytingen.

TERROR: Draps- og terrorsiktede Zaniar Matapour har vært i en langvarig konflikt med et norsk myndighetsorgan. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TERROR: Draps- og terrorsiktede Zaniar Matapour har vært i en langvarig konflikt med et norsk myndighetsorgan. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

Draps- og terrorsiktede Zaniar Matapour (43) er foreløpig ikke avhørt etter at han natt til lørdag åpnet ild på Hambros plass i Oslo sentrum.

To menn ble drept og over 20 mennesker skadd før han ble lagt i bakken av sivile og politiet fikk pågrepet ham.

Matapour er siktet for drap, drapsforsøk og terror. PST pekte kort tid etter udåden på islamistisk terror som en mulig forklaring:

- Vi vurderer skytingen som en ekstrem islamistisk terrorhandling. Det jobbes med å avklare grad av ideologisk motivasjon og tilknytning til andre ekstremister eller tilhørende nettverk, sa fungerende PST-sjef Roger Berg samme dag som udåden.

Politiet etterforsker nå bakgrunnen og nettverket til 43-åringen for å finne ut om motivet bak masseskytingen kan ha vært islamistisk terror.

Politiet har også en hypotese om at psykisk sykdom kan være bakgrunn for ugjerningene.

Sint på myndighetene

Dagbladet har snakket med flere av Matapours venner og bekjente i etterkant av masseskytingen.

Fra flere kilder får Dagbladet bekreftet at Matapour har vært i en langvarig konflikt med et norsk myndighetsorgan.

Han skal i lang tid ha vært rasende på myndighetene, og hevder å ha følt seg urettmessig behandlet.

43-åringen som er sunnimuslim, og ikke sjiamuslim som de fleste fra Iran, har kurdisk-iransk bakgrunn. Han ble norsk statsborger i år 2000.

Venner av Matapour hevder at konflikten med myndighetsorganet har vært altoppslukende for 43-åringen.

- Alt av den siktedes historikk er av interesse, sier politiadvokat Ingvild Myrold.

Overfor Dagbladet blir det fra venner av ham presisert at de ikke vet hva som er årsaken til det fungerende PST-sjef Roger Berg har omtalt som en ekstrem islamistisk terrorhandling.

Frykter manipulering

Dagbladet har snakket med en av de involverte advokatene. Hun ønsker ikke å uttale seg.

Advokat John Christian Elden er oppnevnt som forsvarer for 43-åringen- Han advarer mot å trekke forhastede slutninger.

- UKJENT MOTIV: - Jeg kjenner ikke motivet til min klient, sier advokat John Christian Elden, som er oppnevnt som forsvarer for Zaniar Matapour. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
- UKJENT MOTIV: - Jeg kjenner ikke motivet til min klient, sier advokat John Christian Elden, som er oppnevnt som forsvarer for Zaniar Matapour. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Min klient har foreløpig ikke blitt avhørt av politiet. Det ble forsøkt å avhøre ham lørdag og i dag søndag. Men han ønsker ikke at avhørene skal bli tatt opp med lyd og bilde. Han mener politiet vil manipulere opptakene, og har derfor nektet å bli avhørt, sier advokat Elden.

Vil ikke konkludere

- Jeg ønsker ikke å spekulere i ulike motiver for hva som kan være årsaken til handlingen. Det er altfor tidlig å trekke noe konklusjon, sier advokaten.

Matapours venner som Dagbladet har vært i kontakt med, peker på at det ikke var mot homoklubben London Pub han først åpnet ild, men mot utestedene Herr Nilsen og Per på Hjørnet.

En mann som i flere år sto den terrorsiktede 43-åringen nær forteller at han ikke kjenner til at Matapour har hatt noe imot homofile.

- Zaniar Matapour har aldri gitt uttrykk overfor meg at han hatet homofile, sier mannen.

Mannen legger ikke skjul på at det gjennom flere år har vært mange konflikter rundt Matapour, og at det har vært kjent at han hadde store psykiske utfordringer.

Flere medier har knyttet Zaniar Matapour til den kjente islamisten Arfan Bhatti. Bhatti oppholder seg for tiden i utlandet, og har ikke svart på Dagbladets henvendelser.

Arfan Bhatti

NRK publiserte lørdag en sak som knytter Arfan Bhatti opp mot Zaniar Matapour. I artikkelen het det:

«Bhatti som har vært sentral i det norske ekstremistmiljøet i Norge, la 14. juni ut et brennende regnbueflagg og et sitat på sosiale medier som oppfordrer til drap på homofile».

ISLAMIST: PST observerte Zaniar Matapour sammen med Arfan Bhatti i en bil. Foto: Dagbladet
ISLAMIST: PST observerte Zaniar Matapour sammen med Arfan Bhatti i en bil. Foto: Dagbladet Vis mer

Dagbladet får bekreftet at Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) i april i år, observerte Bhatti og Matapour i samme bil, kort tid før det var varslet en demonstrasjon av den ytterliggående gruppe SIAN – Stopp islamiseringen av Norge. De ville brenne muslimenes hellige bok Koranen foran en moské på Stovner.

Ingen tiltak

Bhatti ble like etter pågrepet av politiet, mens Matapour skal ha deltatt i en motdemonstrasjon mot SIAN. Noen uker seinere, i mai måned, ble Matapour oppsøkt av etterforskere fra PST, en kvinne og en mann, som hadde en bekymringssamtale med ham.

PST-agentene skal ikke ha vurdert at det var nødvendig å iverksette andre tiltak mot Zaniar Matapour.

- Vi hadde ikke noen bekymring om at denne personen skulle begå det han gjorde i går. Snarere tvert imot, sa fungerende PST-sjef Roger Berg til VG i går.

- Vi hadde en samtale med ham, hvor vi vurderte voldsintensjonen. Sånn sett kan man si i ettertid at vi kanskje vurderte feil, sa Berg.

Dagbladet er kjent med at politiet og PST vet at det i dette miljøet også har vært enkelt å få tilgang til våpen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer