Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ingen horer i sikte

SKIPAGURRA (Dagbladet): Ikke en eneste hore var å se da justisminister Odd Einar Dørum kom til Skipagurra seint i går kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke siden Alta-demonstrasjonene for 20 år siden har en så tung politi- og justisdelegasjon vært samlet på ett sted i Finnmark. I duskregnet i veikrysset i Tana sto politimester Truls Fyhn og gløttet opp mot de små hyttene til Frank Sandberg.

Der skjer det, visst. Men statsråden og alle de uniformerte holdt seg på respektfull avstand.

Frykter vold

- All politierfaring viser at det følger mye kriminalitet i kjølvannet av slik organisert prostitusjon. Det er det vi frykter, forklarer Fyhn til Dagbladet.

Dørum ville ikke si noe som helst før han gikk i møte med politiet og lokalpolitikerne etter svippturen til Skipagurra ved 21.30-tida.

Heller ikke Truls Fyhn tror at det voldsomme framvisningen av politi- og politikermuskler i Tana en sein fredagskveld er nok til å stoppe sextrafikken.

Flott tur

- Men er saken virkelig verdt denne voldsomme markeringen, er det riktig prioritering?

- Det har jeg ingen kommentarer til. Det er Justisdepartementet som organiserer opplegget, vi er invitert til å være med, sier Fyhn.

Statsråd Odd Einar Dørum og statssekretær Bjørn Solbakken med mange undersåtter fikk i hvert fall en flott kjøretur de 140 kilometrerne fra Kirkenes til Skipagurra i rød kveldssol, med både reinflokker og en nervøs elg beitende på de snøfrie flekkene.

Damer til ungkarene

Underveis passerte følget mange ensomme hus. I mange av dem bor ungkarer, pensjonerte vegarbeidere - menn jobber helst i Vegvesenet langs Varangerfjorden. Nå har de fått seg russiske damer og et nytt liv.

Det er også en konsekvens av dametrafikken fra øst. Ikke alle selger kroppen sin og er slaver av kyniske halliker.

- Politiet er veldig oppmerksom på den dimensjonen, og vi må unngå at russerne som folkegruppe blir stigmatisert, sier politimester Truls Fyhn til Dagbladet.

Krever tiltak

I går kveld var Tana velsignet fri for prostituerte. Frustrete innbyggere ropte ut sin protest mot horetrafikken, og kommunen overleverte et forslag til handlingsplan til statsråden.

- Skipagurra var en perle på jord, nå kveles vi av nedverdigende prostitusjon, sier aksjonsleder Odd Reidar Biti til Dagbladet.

Jernteppet mot Russland er erstattet av ei fattigdomsgrense. Tusener av jenter i Nordvest-Russland leiter febrilsk etter norske menn som kan gi dem et verdig liv.

Hvordan skal grisgrendte bygder i nord takle dette voldsomme presset på en fornuftig måte?

De lokale politimyndighetene vil kreve at visumreglene innskjerpes slik at de russiske jentene ikke kan reise fritt til Norge. Mange ser til Finland og vil kopiere lovhjemmelen som gir adgang til å stoppe de prostituerte ved grensa.

- Vi vil ha handling, ropte demonstrantene utenfor Tana turisthotell i går kveld. Statsråd Dørum setter pris på det lokale engasjementet, men understreker at enkle løsninger ikke finnes.

- Nok er nok, svarte demonstrantene, og så fortsatte laksefisket i den mektige Tana-elva.

<B>HOLDT AVSTAND:</B> Justisminister odd Einar Dørum beskuet hyttene i Skipagurra, men holdt respektfull avstand til hyttene med det tvilsomme ryktet.