Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ingen hørte bankingen

I varmen og mørket hamret de 60 flyktningene på containerveggene for å redde livet. Helt fra dødsfella rullet ombord på ferja i Belgia mistenkte tollerne at mennesker skjulte seg i lastebilen. Ingen grep inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da tollerne i England endelig åpnet dørene, lå 58 asiatere døde. To menn nærmest døra var de eneste overlevende. Med hjelp av tolk har de fortalt politiet om marerittet på vei over Den engelske kanalen.

- Desperate medflyktninger hamret på sidene av containeren for å slippe ut. Langsomt døde de i heten og mørket, forteller de to overlevende.

Stort mer har de ikke vært i stand til å fortelle. De ligger fortsatt og samler krefter på hemmelig sted med politibeskyttelse. Myndighetene tar ikke sjansen på at menneskesmuglerne skal få tak i de eneste øyenvitnene til tragedien.

Bakmannen forsvunnet

58 liv kunne vært reddet dersom belgiske tollmyndigheter hadde aksjonert før kanalferja la ut på sin fem timer lange tur til Dover. Nederlandsk politi fattet mistanke til firmaet Van Der Spek som eide lastebilen. Enmannsforetaket ble opprettet torsdag og hadde følgelig aldri krysset kanalen tidligere.

Eieren - den 24 år gamle nederlenderen Arie van der Spek - var forsvunnet fra sin leilighet da politiet oppsøkte ham i går.

Stanset ikke dødsbilen

Havnemyndighetene i Zeebrugge i Belgia og Dover i England er svært oppmerksomme på mistenkelige lastebiler. Hver måned smugles tusenvis av flyktninger gjennom ferjeleiene.

Likevel valgte tollmyndighetene å la den 15 meter lange Mercedes-lastebilen med kjølecontainer kjøre ombord. Kjølesystemet var ikke påslått, og trolig er det varmen og luftmangelen som tok livet av asiatene på det som var sommerens varmeste dag i England med temperaturer opp mot 30 grader.

Hauger av lik

Like før midnatt rullet dødsfella i land. Ingen hadde hørt skrikene og bankingen på overfarten. Kun to mennesker var i live, og de var for avkreftet til å gi lyd fra seg.

Heller ikke britiske tollmyndigheter kjente igjen lastebilen fra før, og fattet dermed umiddelbart mistanke. De bad den nederlandske sjåføren om å rygge inn til tollsjekk nummer ni.

I lyset fra ei svak gul lampe begynte de ferden innover den rullende likkista.

- Jeg glemmer aldri synet som møtte oss da vi åpnet containeren. Det var hauger av lik innenfor, sier en tolltjenestemann.

Bilder fra holocaust

Likene ble fraktet til en bygning i nærheten. De 56 mennene og 4 kvinnene som trolig var kinesiske, hadde flyktet fra hjemlandet sitt og var på vei til Storbritannia for å starte et nytt og bedre liv. Ferden endte i et provisorisk likhus på ferjeleiet i Dover.

- Dette frammaner bilder fra holocaust. De må ha hamret på dørene og skreket om hjelp. Deres hjelpeløshet må ha vært uforståelig, sier den britiske psykologen David Cohen til Aftonbladet.

Politiet har ikke gitt opplysninger fra avhør med sjåføren, og det er ikke klart om han visste hva som skjulte seg blant tomatene bak på lasteplanet.

LETER: Vektere undersøker en lastebil i Zeebrugge før avgang til Dover.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media