SAVNET: Ubåten San Juan, lengst til venstre på bildet, er savnet etter et rutineoppdrag i Ushuaia nær sørspissen av Argentina. Foto: Argentinas forsvarsdepartement
SAVNET: Ubåten San Juan, lengst til venstre på bildet, er savnet etter et rutineoppdrag i Ushuaia nær sørspissen av Argentina. Foto: Argentinas forsvarsdepartementVis mer

Ingen hørte fra ubåten med 44 om bord på to dager. Nå er den savnet

En ubåt fra den argentinske marinen med et mannskap på 44 om bord, er savnet etter at ingen har fått livstegn fra den på to dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den argentinske marinen har igangsatt en omfattende søk- og redningsoperasjon, etter at en militær ubåt med 44 personer om bord ble meldt savnet.

Ubåten ble meldt savnet i havet utenfor det sørlige Argentina fredag. Da hadde det gått to dager siden den sist ga fra seg signaler om posisjon, skriver NTB.

- Vi har ikke funnet noen spor av ubåten, verken visuelt eller via radarkommunikasjon siden onsdag morgen, opplyser en talsmann for marinen.

Mistenker brann

Minst ett observasjonsfly og en rekke marinefartøyer er satt inn i søket etter den savnede ubåten.

Lokale medier skriver at kontakten ble brutt etter en brann som påvirket ubåtens radioutstyr, ifølge The Guardian.

Ubåten «ARA San Juan», av typen TR-1700 hadde vært på et rutinemessig oppdrag ved marinebasen Ushuaia nær sørspissen av Argentina og var på vei tilbake til marinebasen ved Mar del Plata, om lag 400 kilometer sør for Buenos Aires, da det ble stille, skriver NTB.

Kan ha kommet til overflaten

STILLE: Ubåten ble meldt savnet i havet utenfor det sørlige Argentina fredag. Da hadde det gått to dager siden den sist ga fra seg signaler om posisjon. Det argentinske forsvaret har satt i gang en stor leteaksjon etter fartøyet. Foto: Argentinas forsvarsdepartement
STILLE: Ubåten ble meldt savnet i havet utenfor det sørlige Argentina fredag. Da hadde det gått to dager siden den sist ga fra seg signaler om posisjon. Det argentinske forsvaret har satt i gang en stor leteaksjon etter fartøyet. Foto: Argentinas forsvarsdepartement Vis mer

Marinetalsmann Enrique Balbi viser også til at det han dreie seg om problemer med ubåtens kommunikasjonsutstyr.

- Vi etterforsker årsaken til mangelen på kommunikasjon. Dersom det er et problem med kommunikasjonsutstyret, så vil båten være nødt til å komme til overflaten, sier han ifølge Sky News.

Balbi legger til at ubåten har provianter som gjør at de om bord kan overleve i flere dager uten hjelp.

Ubåten ble ifølge Sky News bygget i Tyskland i 1985, og satt i drift i Argentina ett år seinere. Fartøyet er 66 meter langt og 7,5 meter bred.

Ble reparert

Den argentinske avisa La Nacion skriver at ubåten gjennomgikk omfattende reparasjoner i 2008, noe landets forsvarsmyndigheter håpet skulle forlenge levetida med opp mot 30 år.

- Den finnes ingen indikasjoner på at noe alvorlig har skjedd, den stoppet bare å kommunisere. Arbeidet med å tvinge gjennom en kommunikasjonsforbindelse ble igangsatt, men det har så langt ikke vært vellykket, opplyser Balbi, ifølge avisa.

Forsvaret har også beordret alle landets militærbaser om å konstant søke etter tegn på kommunikasjon fra ubåten.