Ingen huller å gjemme seg i

Ny bunnotering for Nasdaq gir selvsagt IT-aksjene juling tirsdag. Investorene må føle seg som Karius og Baktus etter en effektiv tannpuss.

Tirsdag er det klart for nok en massakre av IT-aksjer på Oslo Børs. Etter at Nasdaq falt med over 3 prosent i USA i går, er det ingenting som kan holde teknologiaksjene oppe.

IT-indeksen ligger likevel ikke lavere enn det indeksen gjorde i begynnelsen av november 1999. Til sammenligning sluttet Nasdaq i går på det laveste siden oktober 1998.

Selv om vi tar hensyn til at et selskap som Opticom forkludrer bildet her hjemme, og Nasdaq-indeksen tross alt inneholdt flere luftige internett-selskaper, er det likevel en klar for fare for ytterligere kursnedgang for norske teknologiaksjer.

Christiania Markets advarte i går mot denne utviklingen. Meglerhuset mener at det er fare for at norske teknologiaksjer kan komme til å falle mer enn Nasdaq ettersom de norske til nå ikke har fått like hardt medfart.

Som en kunne vente er det Opticom som får hardest medfart av IT-aksjene i dagens kursregime, og det er rett og slett ingen day tradere som tør å løfte aksjen videre. Når kjøperne uteblir, faller aksjen som vanlig som en stein. Opticom-kursen er ned 10,6 prosent til 565 kroner. Kursen har falt over 20 prosent på to dager.

Merkantildata er også under hardt press og kursen faller med 5,7 prosent til 23 kroner som er den laveste noteringen i dag. Meglerhuset Carnegie lemper ut Merkantildata-aksjen i bøtter og spann.

InFocus er en annen tungvekter innen teknologi som får merke det negative sentimentet. Etter kraftig kursfall i USA i går, faller InFocus videre på Oslo Børs i dag til 135 kroner. Det er fortsatt litt å gå på før InFocus når bunnoteringen historisk bunnotering på 116,40 kroner fra 3. januar.

Eltek mister 5 prosent av sin verdi i det norske aksjemarkedet tirsdag og aksjen handles nå til 124 kroner. Selv om kursutviklingen siden årsskiftet og særlig siden toppen i september i fjor har vært pinefull har Eltek likevel klart seg en del bedre enn sine amerikanske konkurrenter. Det kan dermed være fare for ytterligere nedside i Eltek, selv om Eltek har en bredere kundeportefølje enn for eksempel Power One.

Tandberg er selvsagt heller ikke uberørt av det som skjer blant teknologiaksjene tirsdag. For Tandberg legger et resultatvarsel fra den største konkurrenten, Polycom, sten til byrde. Telefonkonferansen i Polycom ble imidlertid ansett som såpass lovende at investorene løftet Polycom-kursen i etterbørshandelen.

Tandberg er klokken 11.50 ned 3,6 prosent til 81,50 kroner.

Også Nera, TeleComputing og Tandberg Television faller kraftig i tirsdagens handel.

Også andre aksjer faller og tungvektere som RCL, DnB, Tomra, Telenor og Norske Skog slipper selvsagt ikke unna, men fellestrekket er at prosentvis kursfall er mindre for disse aksjene.

Frontline faller også til tross for signaler om økt skraping. For Frontline er det nok tross alt viktigere at markedet allerede nå spekulerer i lavere produksjon fra OPEC, noe som selvsagt vil virke ødeleggende for tankfrakt.

Blant de svært få aksjen som stiger tirsdag finner vi seismikk-selskapet TGS Nopec. Meglerhuset Orkla Enskilda Securities har oppgradert anbefalingen fra svak til sterk kjøp. Meglerhuset opererer med et kursmål på 175 kroner. TGS omsettes tirsdag til kurs 131 kroner, som er opp 1,6 prosent

Sektoren for øvrig er kraftig ned. Også olje service aksjer fikk gjennomgå i det amerikanske markedet i går, og OSX-indeksen var over 5,3 prosent.

Klokken 12.00 ligger totalindeksen på Oslo Børs i 1.254 poeng som er ned 1,6 prosent fra mandag. På hovedlisten er det omsatt aksjer for hele 6,9 milliarder kroner etter at meglerhuset Orkla Enskilda Securites har krysset store aksjeposter i både Orkla, der om lag 10 prosent av aksjekapitalen er omsatt, og Storebrand