Ingen huller å gjemme seg i

Trauste industriaksjer falt etter at ABB skuffet og teknologi falt etter at Nasdaq raste gjennom 2.000. Ingenting kunne redde Oslo Børs da oljerelaterte aksjer også falt markert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For tiden må aksjeinvestorene føle seg som Karius og Baktus: Det ene gjemmestedet etter det andre blir effektivt radert bort, og det synes ikke å være noen huller å gjemme seg i. Skogsektoren har i juli vært ett slikt gjemmested, men tirsdag ble også dette effektivt tettet igjen.

Således står vår hilsen fra forrige uke til alle aksjeeiere som sitter mer eller mindre intetanende på ferie fortsatt ved lag.

Vi sitter fortsatt med den vonde følelsen av at det kunne vært enda verre om flere var tilbake fra ferie. For ferien preger fortsatt markedet: Omsetningen på hovedlisten tirsdag klarte nok en gang så vidt å karre seg over én milliard kroner, og små aksjeposter flytter aksjekurser med flere prosent. Større salgsordre har en tendens til å sende aksjer inn i svalestup.

Tirsdag falt hovedindeksen jevnt og trutt gjennom dagen. Indeksen gjorde et spedt forsøk på å ta igjen noe av det tapte rundt klokken 15, men etter at handelen i USA åpnet, fortsatte hovedindeksen nedturen. Ser vi bort fra sedvanlig 'painting' helt mot slutten av dagen, endte indeksen nær laveste notering for dagen.

En rekke indekstunge aksjer falt Norske Skog, Opticom, PGS, Amersham og Nera falt alle med 4 prosent eller mer.

Blant de 11 aksjene som veier mest i hovedindeksen (disse aksjene utgjør om lag to tredeler av indeksvektingen) var det kun Storebrand som ikke falt i kurs. Kursen steg faktisk med en femtiøring til 73 kroner. Det er tangering av høyeste notering på svært lenge.

Investorene blir tydeligvis styrket i troen på at Sampo skal nå igjennom med sitt bud...

Som vi antydet før børsåpning var det resultatvarsler fra både ABB og Invensys som tynget europeiske aksjemarkedene tirsdag.

ABBs inntjening falt med 40 prosent i løpet av første halvår og konsernet planlegger nå å si opp 12.000 ansatte. Det langsiktige marginmålet ble dessuten redusert.

Invensys avskjediget sin toppsjef etter at selskapet varslet at driftsresultatet for andre kvartal vil bli 20 prosent svakere enn forventningene. Det britiske selskapet opplyste at industrisektoren i USA er inne i den verste resesjonen siden 1970-årene.

Ved børsstengning på Oslo Børs hadde var ABB ned over 15 prosent på Stockholmsbørsen.

Merkelig nok steg Kværner marginalt tirsdag etter de negative meldingene for både ABB og Invensys. Kværner kom med resultatvarsel for virksomheten i USA tidligere i juli, og selskapet har allerede fått seg en nesestyver.

Likevel er det bemerkelsesverdig at Kværner ikke reagerer ned på disse negative nyhetene. Kursen steg med en femtiøring, eller en snau prosent, til 55 kroner tirsdag.

Norske Skog falt med 4,2 prosent til 149 kroner tirsdag. Aksjen ble mest omsatt og det er trolig usikkerhet rundt den videre konjunkturutviklingen samt forestående rapporteringen for andre kvartal for en rekke nordiske skogselskaper, som preger kursutviklingen.

Norske Skog hadde før markedet åpnet i dag steget med nærmere 10 prosent siden utgangen av juni. Det må sies å være knallsterkt når vi tar hensyn til at aksjemarkedet tross alt har falt kraftig siden månedsskiftet. Norske Skog gjennomførte dessuten en milliardemisjon i forrige måned.

Den positive utviklingen gjelder for øvrig skogsektoren generelt - skogindeksene i både Finland, Sverige og USA kan faktisk vise til en svært god utvikling, relativt sett.

Tomra falt også markert på Oslo Børs tirsdag og aksjen sluttet på ny årsbunn. Etter kursfall på over 4 prosent endte Tomra-kursen på 106,50 kroner som er den laveste kursnotering for aksjen siden midten av juli i fjor. Tomra er snart halvert siden toppen i begynnelsen av november i fjor.

Tirsdag ble det omsatt Tomra-aksjer for 72 millioner kroner.

PGS bidro også kraftig til nedgangen tirsdag. Kursen falt med 4,4 prosent til 86,50 kroner, og det ble omsatt PGS-aksjer for 31 millioner kroner.

Selskapet legger frem resultat for andre kvartal i morgen, og erfaringene tilsier at det kan være lurt å selge aksjer i forkant. I gjennomsnitt har PGS falt 4.5 prosent de seneste fire kvartalene den dagen resultatet har vært lagt frem, viser en gjennomgang Finanskanalen har foretatt.

Kanskje det er 'brent barn som skyr ilden' som gjør at investorene letter seg for litt aksjer dagen før?

Cruise-aksjen RCL legger forøvrig også frem resultat for andre kvartal i morgen. Tirsdag falt kursen 1,9 prosent til 180,50 kroner. Om ikke RCL innfrir i morgen kan det bli ny nedtur.

Etter en svært optimistisk start på dagen endte til og med 'lottoaksjen' Opticom ned. Aksjen mistet 4 prosent av sin verdi i løpet av tirsdagen og endte på 582 kroner tirsdag.

Kursen i Amersham går opp og ned som en jojo. I dag pekte pilen ned. Kursen falt med 4,1 prosent til 71 kroner.

Alt i alt var det teknologiaksjene som fikk den hardeste medfarten tirsdag. IT-indeksen falt med 1,8 prosent og nærmer seg igjen 1.200 poeng. Et nytt fall på Nasdaq i dag, kan komme til å sende IT-indeksen ned mot nivåer sist observert i begynnelsen av 1999.

Dagens IT-taper ble EDB Business Partner. Aksjen ble solgt kraftig ned av både Karl Johan Fonds og Handelsbanken Markets. Kursen falt med 5,7 prosent til 74 kroner.

Karl Johan Fonds anbefalte i begynnelsen av måneden EDB Business Partner uten at det har vært noe godt råd for kundene.

Nera lå i negativt territorium mesteparten av tirsdagen, men tyngdekraften tok skikkelig tak i aksjen etter at Lucent Technologies la frem katastrofetall nok en gang.

Nera-kursen falt med 4,6 prosent til 27 kroner.

I en sjø av rødt blekk var Storebrand, Pan Fish og TeleComputing blant de få aksjene med litt omsetning som var opp tirsdag, uten at det er grunn til å legge avgjørende vekt på noen av disse kursbevegelsene.

Det som imidlertid er verdt å merke seg er at Orkla holder seg overraskende godt. Tirsdag var kursen ned en fattig femtiøring og Orkla sluttet på 171,50 kroner. Rundt dette nivået har i grunnen Orkla-aksjen ligget temmelig lenge.

Orkla er uanfektet av betydelige kursfall for Nokia og andre tunge porteføljeaksjer. Orkla har faktisk steget med nærmere 9 prosent siden midten av juni. I samme periode har hovedindeksen falt med 5,7 prosent.

Orkla befester dermed posisjonen som en av de meste defensive aksjene på Oslo Børs.