- Ingen hyggelig situasjon

- Det er selvsagt ingen hyggelig situasjon å være i, sier en preget dronning Sonja om ektemannens sykdom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Som dere ser, så prøver vi å stå på så godt vi kan, sa hun med et smil, selv om man kunne høre på stemmen hennes at hun var preget av situasjonen.

Kong Harald legges lørdag inn på Rikshospitalet for utredning i forkant av operasjonen mandag. Hvis alt går etter planen, skrives han ut like før julaften.

Dronningen sa også at kongen og resten av familien er svært rørt over at så mange mennesker tenker på dem, og takket for all varm omtanke og de mange hilsener som er kommet til Slottet.

Omfattende operasjon

Det er en stor og omfattende operasjon kongen skal gjennomgå for å fjerne den kreftinfiserte urinblæren. Inngrepet, som foretas av overlegene Trygve Talseth ved Rikshospitalet og Håkon Wære fra Radiumhospitalet, er ventet å ta mellom fire og sju timer. De to kirurgene karakteriseres som de beste spesialistene innen kreftbehandling og urologi.

Ifølge legene er utsiktene til at kongen skal bli helt frisk meget gode. Etter operasjonen vil det bli sendt ut legebulletiner om kongens tilstand med jevne mellomrom. Disse vil bli offentliggjort på kongehusets hjemmesider Kongehuset.no.

Flere metoder

Legene har flere metoder å velge mellom når det gjelder å finne nytt «avløp» for urinen etter operasjonen. Det mest vanlige er å forbinde urinlederne med et stykke av tynntarmen som legges ut i et hull på magen. Utenpå magen festes en pose der urinen samles. Posen tømmes noen ganger daglig.

En annen metode er å lage en ny urinblære av tarm som kan oppbevare urinen noen timer. Tarmblæren munner ut i en åpning på magen der det sitter en ventil. Gjennom denne kan pasienten selv tømme blæren ved hjelp av et tynt rør.

Legene kan også fjerne urinblæren, men bevare urinrøret. Ved å lage en ny blære av tarmen kan pasienten late vannet på vanlig måte eller ved at urinen presses ut ved for eksempel et trykk på magen.

Det er ikke kjent hvilken operasjonsmetode som skal brukes i kong Haralds tilfelle. Det blir trolig heller ikke kjent i ettertid hvilken metode som er valgt for kongen.

Sykmeldt

Kong Harald ble sykmeldt umiddelbart da det tirsdag i forrige uke ble oppdaget at han hadde blod i urinen. Lørdag 29. november fikk han diagnosen kreft i urinblæren. Kongen brukte helgen til å orientere familien om situasjonen, og på en pressekonferanse mandag fikk offentligheten vite at majesteten hadde kreft.

Etter operasjonen vil kong Harald fortsatt være sykmeldt i to-tre måneder framover. I denne perioden fungerer kronprins Haakon som regent på vegne av sin far.

På pressekonferansen ble det understreket at prognosene for at kongen skal bli helt frisk er svært gode. Hvis alt går etter planen, vil han trolig kunne leve et helt normalt liv etter rekonvalesenstiden.

Det er foreløpig ingen tegn på at kong Harald må gjennomgå strålebehandling eller cellegiftkur etter operasjonen. Grunnen til at kong Harald må fjerne hele urinblæren er at kreftsvulsten har satt seg fast i muskulaturen i blæren. Men ifølge legene er det ingen grunn til å tro at kreften har spredd seg utover det.

Ingen klar årsak

Hva som er den direkte årsaken til urinblærekreft er ikke helt klar. Sigarettrøyking kan være en årsak. Men også folk som aldri har tatt en sigarett i hele sitt liv, og ellers også lever sunt, kan få blærekreft.

Ifølge tall fra det norske kreftregisteret rammer blærekreft gjennomsnittlig rundt 1.100 nordmenn årlig. Det er tre ganger så mange menn som kvinner som rammes av sykdommen.

(NTB-Wibecke Lie)

LITE HYGGELIG: - Familien har det etter omstendighetene bra, sa dronning Sonja da hun møtte pressen etter åpningen av den nye Kunsthøgskolen i Oslo i ettermiddag.
PÅ JOBB:</B> Kronprins Haakon og dronning Sonja, mottok forrige fredag Kirgisistans president Askar Akajev og hans kone Mairam på Slottet. Kronprinsen fungerer som regent mens kong Harald er sykmeldt.