- Ingen i vår familie har penger

Familien til drepte Chora (45) trygler om norsk hjelp.

BER OM HJELP: Familien til mannen som ble skutt og drept i av norske soldater lørdag, hevder mannen ikke hadde noe med opprørsgrupper å gjøre, og ber nå Norge om støtte til familien som er igjen. FOTO: Anders Sømme Hammer.
BER OM HJELP: Familien til mannen som ble skutt og drept i av norske soldater lørdag, hevder mannen ikke hadde noe med opprørsgrupper å gjøre, og ber nå Norge om støtte til familien som er igjen. FOTO: Anders Sømme Hammer.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AFGHANISTAN (Dagbladet.no) Mohammad Sadiq (44) bretter ut brevet han ikke kan lese. Alle de nærmeste pårørende til Chora — mannen norske soldater skjøt og drepte i Afghanistan lørdag — er analfabeter.

Tolken forklarer at brevet er en erklæring som Nowros (25), kona til håndtverkeren Chora, har diktert til en skrivefør mann i distriktet. I brevet står det blant annet at Chora, som i likhet med mange afghanere bare har ett navn, var den eneste som forsørget de fire barna og Nowros. Pengene tjente han på å slipe og reparere jordbruksredkaper.

Hun forteller at familien er svært fattig, og at den ikke har tilknytning til opprørere eller andre som er involvert i væpnede konflikter i Afghanistan.

Det er ikke spesifisert noe erstatningskrav. Enka ber bare om hjelp.

Lutfattig familie
- Ingen i vår familie har penger til å ta oss av kona og barna hans. Men de er nødt til å få hjelp, ellers kommer de ikke til å klare seg, sier Sadiq, fetteren til Chora.

Sadiq forteller at i Afghanistan havner en familie i en svært kritisk situasjon når mannen som tjener penger, dør.

- Khal Mohammad er den eldste av barna, sier Sadiq og peker på ni år gamle Khal som fikler med vannglasset på kafébordet. Gutten satt bakpå motorsykkelen da faren ble skutt av norske soldater.

Chora skal ikke ha reagerte på tilrop om å stoppe og varselskudd da han kom kjørende mot soldatene i en dal i Faryab-provinsen i Nord-Afghanistan.

- Vi har ikke mulighet til å ta med dem som drepte Chora til vår domstol, og vi er ikke opptatt av at de skal bli straffet. Vi vil bare at de norske soldatene skal hjelpe familien, sier Sadiq.

- De norske soldatene må tenke på framtida til barna. De har ingenting, sier Mir Halam (30), nevøen til Chora.

Henviser til ISAF
Erklæringen fra enka Nowros er en kopi av brevet Sadiq har levert på guvernørens kontor i Faryab. Guvernør Abdul Haq Shafaq sier til Dagbladet at provinsmyndighetene ikke har penger å gi til familier som mister slektninger. Men i Dagbladet i går fortalte han at han har bedt de norske soldatene om å hjelpe familien. Forsvaret henviser imidlertid et eventuelt krav om erstatning til hovedkvarteret til NATOs internasjonale sikkerhetsstyrke (ISAF).

Nak Mohammad (32), oppfordrer de norske soldatene til å reise rundt i Faryab og be lokalbefolkningen beskrive Chora.

- Alle som kjente ham, vil nekte for at han var en opprører, sier Mohammad.

Provinsguvernør Abdul Haq Shafaq sa i Dagbladet i går at han er helt sikker på at Chora ikke hadde noe med opprørerne å gjøre. Det er første gang afghanske myndigheter bekrefter at norske soldater har drept en sivil person.

- Tragisk
Det norske forsvaret gransker nå hendelsen, og forsvarsdepartementet sier de ikke vil kunne si mer om saken før en gjennomgang er fullført. Politisk rådgiver for forsvarsministeren, Rune Bakervik, sier situasjonen er tragisk dersom en sivil er drept av norske soldater, men at det foreløpig er for tidlig å konkludere i saken.

- Det er alltid tragisk dersom sivile liv går tapt. I dette tilfellet vet vi fortsatt ikke om vedkommende var sivil. Situasjonen var imidlertid slik at den ble oppfattet som livstruende av våre soldater, sier Bakervik til Dagbladet.

- Undersøkelsene pågår fortsatt, men alt tyder på at de norske soldatene har fulgt sine retningslinjer, sier rådgiveren.

SATT PÅ: Ni år gamle Khal Mohammed satt på motorsykkelen sammen med faren Chora, da faren ble skutt av norske soldater lørdag. FOTO: Anders Sømme Hammer.
SATT PÅ: Ni år gamle Khal Mohammed satt på motorsykkelen sammen med faren Chora, da faren ble skutt av norske soldater lørdag. FOTO: Anders Sømme Hammer. Vis mer