Ingen intervjuer til norske storaviser

Verken VG, Dagbladet eller Aftenposten får intervjue kronprins Haakon og Mette-Marit før bryllupet. De eksklusive intervjuene med paret gikk til utenlandske aviser. Avisene er forundret over prioriteringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden kronprinsen og Mette-Marit annonserte forlovelsen sin 1. desember, har norske redaksjoner drømt om å intervjue de kommende regentene. Men drømmeintervjuet er blitt få forunt: Dagsavisen intervjuet Mette-Marit alene, Fædrelandsvennen har intervjuet paret på vegne av regionsavisene og NRK med Fredrik Skavlan sender snart et opptak fra Skaugum med de to. NTB intervjuet dem i mars.

I tillegg har to store utenlandske aviser, The Times i England og Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) i Tyskland, fått intervjue paret. Til The Times innrømmet kronprinsen at de to hadde fryktet at de ikke fikk gifte seg og at han tenkte på å si fra seg tronen.

Nå er det slutt. Verken TV 2, VG, Dagbladet eller Aftenposten får noe intervju med de kongelige før de går opp midtgangen sammen og sier ja den 25. august.

- VG trykket jo også intervjuet med Dagsavisen i sin helhet, sier informasjonssjef Wenche Rasch ved Slottet.

- Det kommer ikke til å bli gitt flere intervjuer. Det kommer et stort intervju på NRK, og før bryllupet blir det en pressekonferanse med generell adgang for alle.

Rasch vil ikke utdype hvorfor ikke noen av de tre riksdekkende avisene får noe intervju, mens regionsavisene og nisjeavisen Dagsavisen som har langt færre lesere, fikk møte kronprinsparet.

- Slottet har en langsiktig strategi i forbindelse med bryllupet. Vi har utvist et skjønn som jeg ikke skal komme nærmere inn på.

- Hvorfor har utenlandske medier fått slike intervjuer?

- Vi har hensyn å ivareta også i utlandet, sier hun.

- Når dere frem til det brede lag av folket?

- Ja. Det er vi nokså sikre på. Vi har gitt intervju til en rekke medier innen et bredt spekter. Vi kan ikke imøtekomme alle, sier hun.

Slottet gjør som bedriftene

Tidligere slottsmedarbeider og soussjef Carl-Erik Grimstad er overrasket over mediehåndteringen.

- Slottet har valgt en annen strategi enn tidligere, sier han.

- Tidligere hadde Slottet en slags plikt til å gi fra seg stoff, og det ble ordnet pool-ordninger for mange medier. Nå spiller Slottet det spillet som går ut på å velge ut noen medier.

- Hvorfor gjør de det?

- Jeg betrakter det som et spill. De eksklusive intervjuene skal styrke bildet av kongehuset, slik næringslivet gjør når de skal ha mest mulig publisitet. Men det er uvant at statsoverhodet gjør det. Jeg betrakter det som en måte å å forsvare egne interesser på. Dette bryter med tidligere tradisjoner, sier han til Dagbladet.no.

Avhengig av det norske folk

Dagbladets redaktør John Olav Egeland mener Slottet burde ta seg tid til å bli intervjuet av de store avisene.

- Hvis Slottet vil kommunisere med hele det norske folk, så kan de ikke oppnå det uten å ha et aktivt forhold til de største avisene, slår han fast.

- Dette vitner om at Slottet har en uklok mediestrategi. Nå virker det som om de prøver å gjøre dette på «den hyggelige måten» - de vil unngå kritiske spørsmål, sier Egeland.

Nyhetsredaktør Ola Bernhus i Aftenposten legger heller ikke skjul på at han synes Slottet har prioritert undelig:

- Det er det norske folk som står kronprinsparet nærmest og det norske folks støtte paret er avhengige av. Vi oppfatter det som merkelig at man prioriterer utenlandske aviser. Jeg antar at Slottet var redd for å favorisere noen, men de burde ha funnet en løsning, sier han.

:BEGRENSET ADGANGKronprinsen og hans folovede stilte sist opp til pressekonferanse om bryllupsgaven midt i juni. Møtet var planlagt holdt for bare fire medier, men ble utvidet i siste øyeblikk.