Ingen Irak-avstemning i dag

FNs Sikkerhetsråd stemmer ikke over en Irak-resolusjon i dag. I stedet skal alle medlemslandene få si sin mening om saken i et åpent møte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA og allierte Storbritannia har forsøkt å presse gjennom en avstemning for å få fortgang i prosessen. I går kveld ga de to landene opp med å få gjennomført en avstemning om resolusjonsforslaget.

I resolusjonsforslaget foreslår USA, Storbritannia og Spania at Irak må innfri alle FNs krav til avvæpning innen 17. mars. Trolig blir det avstemning torsdag denne uka.

Nå skal alle land bli hørt i saken, selv om det fortsatt er Sikkerhetsrådet som stemmer. Frankrike og Russland har allerede signalisert at de vil nedlegge veto om det blir flertall for USAs planer i Sikkerhetsrådet.

Selv om dagens resolusjonsforslag ikke har støtte hos alle land i Sikkerhetsrådet, har USA og Storbritannia signalisert at de kan komme til å endre ordlyden i teksten for å tilfredsstille de nasjonene som sitter på gjerdet. En slik endring av ordlyden kan også komme til å endre Frankrike og Russlands planer om å nedlegge veto.

USA og Storbritannia trenger tilsammen ni stemmer for å få godkjent flertall i Sikkerhetsrådet.

(Dagbladet.no)