<strong>INGEN KOMMUNIST:</strong> Han kaller seg sosialist og ikke kommunist, men drømmer om kommunisme og kjemper for revolusjon. Rødt-leder Bjørnar Moxnes svever høyt på målingene om dagen. Foto: Jørn H. Moen
INGEN KOMMUNIST: Han kaller seg sosialist og ikke kommunist, men drømmer om kommunisme og kjemper for revolusjon. Rødt-leder Bjørnar Moxnes svever høyt på målingene om dagen. Foto: Jørn H. Moen Vis mer

Bjørnar Moxnes vil ha revolusjon, men har ingenting imot rikinger

Ingen jævla kommunist

Rødt kjemper for kommunisme og har plass til kommunister, men er ikke et kommunistparti, ifølge Bjørnar Moxnes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Med røtter i RV og det leninistiske mikropartiet AKP (ml) ble Rødt stiftet i 2007. Ti år senere kom partiet på Stortinget og nå er fløypartiet til venstre godt over sperregrensa på de fleste målinger.

- Vi har fått til mer enn vi trodde var mulig, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Dagbladet.

Den 37 år gamle tobarnsfaren har tatt mål av seg å pusse opp Rødts prinsipprogram, ta partiet inn i varmen og til makt i flere kommuner. Til valget stilles det rekordmange lister og partiets landsmøtet denne helga er det største noensinne. Faktisk også det første med taletidsbegrensninger.

- Det var på tide. Vi er mange som liker å snakke lenge, erkjenner Moxnes.

Rød forfører?

Selv vokste han opp på Nordstrand i Oslo, som barn av to AKP-ere. Og der bor han fortsatt i en diger villa som deles med storfamilien. Partileder ble han i 2012, og arven fra marxist-leninistene er stadig vanskeligere å få øye på.

Men selv om doktriner og dogmatiske formuleringer er ryddet av veien, er det enkelte som mener det er ille nok, det som gjenstår. VGs politiske redaktør Hanne Skartveit har kalt ham «den røde forføreren».

- Hva slags parti er Rødt?

- Vi er et et nytt parti, et sosialistisk parti, som går i spissen for å bekjempe forskjells-Norge, for å få profitten ut av velferden og bli kvitt sosial dumping. I tillegg har vi noen prinsipper som stadig flere er enige i.

RØDT: Bjørnar Moxnes kaller seg heller sosialist enn kommunist, men er han en jævla sosialist? Reporter: Mats Rønning. Video: Ingebjørg Iversen / Dagbladet TV Vis mer

Kommunist?

- Vi er ikke noe kommunistparti. Det fantes i forrige århundre, altså autoritære, toppstyrte partier, i spissen for regimer som forbød opposisjon og forfulgte de som var uenige. Vi er noe helt annet enn det. Vi er et demokratisk, sosialistisk parti som ønsker noe annet enn kapitalisme.

- Hva er forskjellen på kommunisme og sosialisme?

- Altså kommunisme, et klasseløst samfunn langt der framme, det er et mål som vi har. Sosialisme er noe jeg tror mange i Norge har et positivt forhold til. Det har vært den røde tråden gjennom hele arbeiderbevegelsens historie, nemlig et samfunn med mindre makt til eierne og mer makt til dem som skaper verdiene, altså arbeidsfolk.

- Er du en kommunist?

- Nei, jeg kaller med sosialist og det har jeg kalt meg i alle år. Men om man kaller seg sosialist, sosialdemokrat, kommunist, feminist eller hva som helst, så er man velkommen i Rødt - så lenge man deler de grunnleggende verdiene som vi har.

- Er du en jævla sosialist da?

- Det er sikkert noen som synes det. Sånn er det bare.

Revolusjon

- Vil du ha en sosialistisk revolusjon?

- Ja, jeg vil ha en grunnleggende, demokratisk, forandring av samfunnet og ikke bare flikke på kapitalismen.

RØDT: Bjørnar Moxnes, leder i Rødt, ønsker seg en sosialistisk revolusjon. Han utelukker ikke en væpnet revolusjon. Reporter: Mats Rønning. Video: Ingebjørg Iversen / Dagbladet TV Vis mer

- Revolusjon høres blodig ut. Blir den det?

- Revolusjoner har det vært mange av i historien. Det var en revolusjon da kvinner fikk stemmerett, da arbeidsfolk fikk stemmerett og vi bygde velferdsstaten. Vi går inn for grunnleggende endringer og at det skal skje demokratisk, ved at flertallet ønsker det.

- Er du redd for at motkrefter vil utfordre den samfunnsorden som dere jobber for å skape?

- Selvsagt. Vi sier at nøkkelbedrifter, infrastruktur, bank og finans - selve blodomløpet i økonomien - skal styres i fellesskap, demokratisk. Det er klart at de som i dag tjener seg rike på å eie banker, vil kjempe imot. Så får vi ta en ærlig, politisk fight, stå for vårt syn og håpe at det vinner igjennom.

- Kan det bli nødvendig å forsvare et slikt samfunn med våpen mot disse motkreftene?

- Det er et hypotetisk spørsmål. I norsk historie har vi utvidet demokratiet steg for steg og tatt makt fra eierne til folkeflertallet på demokratisk vis. Det har de respektert i Norge, men i andre land har vi sett at en liten elite tviholder på privilegiene sine.

SV-tvilling?

- Hvis Rødt går inn for en demokratisk sosialisme, hva er da forskjellen på dere og SV?

- SV skriver mye av det samme som oss i sine programmer. Vi prøver også i praksis å jobber i retning av mer sosialisme, mens SV kanskje i større grad godtar de rammene som systemet setter.

- Hva synes du om Maduro og regimet i Venezuela?

- De har et viktig ansvar for problemene i landet. Vi forsvarer ikke noen regjering i andre land, men vi ser også at USA har et vel så stort ansvar for sanksjoner som ifølge økonomen Jeffrey Sachs har ført til at 40 000 mennesker har mistet livet.

- Hva er det beste Rødt tar med seg fra forgjengeren AKP (ml)?

- Vi har for lengst tatt et utvetydig oppgjør med den leninistiske politikken som ml-bevegelsen sto for. Det vi tar med oss, er den lange erfaringen som mange i partiet vårt har, fra fagbevegelsen, kvinnebevegelsen og i kommunestyrene. De som var med i både AKP (ml) og RV hadde jo en veldig, veldig demokratisk forankret praksis, som har utvidet folkestyret og gitt mer makt til vanlige folk.

RØDT: Til tross for at Bjørnar Moxnes mener at det meste av AKPs politikk er ute av dagens Rødt, er det noe de tar med seg. Reporter: Mats Rønning. Video: Ingebjørg Iversen / Dagbladet TV Vis mer

Ingenting imot rike

- Hva har du imot rike folk?

- Ingen verdens ting. Men jeg er imot et system som gjør det mulig for ekstrem rikdom å leve side om side med ekstrem fattigdom og som samler makt på stadig færre hender.

- Bør man kunne tjene penger på andres arbeid?

- Vi ønsker en slutt på at eiere tilegner seg verdien av andres arbeid, men det er ikke det samme som å gjøre slutt på at folk skal kunne eie ting. Vi er for at du skal eie huset du bor i og bilen du kjører. Privat eiendomsrett er noe annet enn kapitalistisk eiendomsrett over produksjonsmidlene.

- Hvis man blir steinrik, burde man få beholde pengene?

- Det kan vi løse med et progressivt skattesystem, som gjør at det ikke blir så interessant å ha en lønn på 30 millioner, for det aller meste av den lønna vil gå inn til fellesskapet i form av skatt.

RØDT: Bjørnar Moxnes forteller at han ikke har noe imot rikinger, men han legger ikke skjul på at de rikeste må betale mer skatt, dersom han kommer til makten. Reporter: Mats Rønning. Video: Ingebjørg Iversen / Dagbladet TV Vis mer

Statoil av børs

- Hvilke selskaper bør staten overta?

- Vi bør ta Statoil tilbake, ta det av børs og bruke det som et verktøy for omstilling av norsk økonomi, vekk fra olje og gass og over til ny fornybar industri. Samme med Telenor - der eier vi aksjene - men få det av børs. Bank og finans bør også styres av fellesinteressene, ikke av private særinteresser.

- Hva med matbutikker og klesbutikker?

- Nei, men man kan vedta lovendringer som åpner for andre typer eierskap. For eksempel ved at de ansatte kan være med å eie bedriften.

- Rødt har vært på Stortinget i to år. Hva har partiet fått ut av det?

- Vi fikk jo kastet en forhenværende justisminister, som jeg tror mange satte pris på, og vi har fått gjennomslag for å stramme inn på reglene for innleie av arbeidskraft. Men det viktigste er at vi har flyttet hele debatten når det gjelder økte forskjeller og profitt i velferden.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer