Bjørnar Moxnes vil ha revolusjon, men har ingenting imot rikinger

Ingen jævla kommunist

Rødt kjemper for kommunisme og har plass til kommunister, men er ikke et kommunistparti, ifølge Bjørnar Moxnes.

INGEN KOMMUNIST: Han kaller seg sosialist og ikke kommunist, men drømmer om kommunisme og kjemper for revolusjon. Rødt-leder Bjørnar Moxnes svever høyt på målingene om dagen. Foto: Jørn H. Moen
INGEN KOMMUNIST: Han kaller seg sosialist og ikke kommunist, men drømmer om kommunisme og kjemper for revolusjon. Rødt-leder Bjørnar Moxnes svever høyt på målingene om dagen. Foto: Jørn H. Moen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Med røtter i RV og det leninistiske mikropartiet AKP (ml) ble Rødt stiftet i 2007. Ti år senere kom partiet på Stortinget og nå er fløypartiet til venstre godt over sperregrensa på de fleste målinger.

- Vi har fått til mer enn vi trodde var mulig, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Dagbladet.

Den 37 år gamle tobarnsfaren har tatt mål av seg å pusse opp Rødts prinsipprogram, ta partiet inn i varmen og til makt i flere kommuner. Til valget stilles det rekordmange lister og partiets landsmøtet denne helga er det største noensinne. Faktisk også det første med taletidsbegrensninger.

- Det var på tide. Vi er mange som liker å snakke lenge, erkjenner Moxnes.

Rød forfører?

Selv vokste han opp på Nordstrand i Oslo, som barn av to AKP-ere. Og der bor han fortsatt i en diger villa som deles med storfamilien. Partileder ble han i 2012, og arven fra marxist-leninistene er stadig vanskeligere å få øye på.

Men selv om doktriner og dogmatiske formuleringer er ryddet av veien, er det enkelte som mener det er ille nok, det som gjenstår. VGs politiske redaktør Hanne Skartveit har kalt ham «den røde forføreren».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer