Ingen Jens-effekt

Hele 60 prosent av velgerne mener at Ap verken vil få flere eller færre stemmer når Jens Stoltenberg overtar som partileder på landsmøtet kommende helg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men blant dem som stemmer Ap, er forventningene klart større.

Dette går fram av en meningsmåling MMI har gjort for Dagbladet i forrige uke. 24 prosent tror Ap vil få flere stemmer med Stoltenberg som leder, 10 prosent tror færre vil stemme Ap, og 60 prosent mener det ikke gjør noen forskjell om Stoltenberg overtar som partileder.

Det at folk ikke tror lederskiftet vil gjøre nevneverdig forskjell, setter statsviter Håkon Kavli i MMI i sammenheng med at Jens Stoltenberg i praksis har vært partiets leder siden tidlig i vår da han ga valgkomiteen beskjed om at han stiller som lederkandidat. Thorbjørn Jagland hadde da allerede varslet at han ikke ville ta gjenvalg.

43 prosent av Ap's velgere mener at flere vil stemme Ap når Stoltenberg blir partileder. Men også i Ap mener flertallet, 49 prosent, at valget av Stoltenberg ikke gjør noen forskjell.

MMIs siste partibarometer for Dagbladet som ble publisert i går, viste ny nedtur for Ap bare dager før landsmøtet kommer sammen. I underlagsmaterialet ser man at av dem som forlater partiet, går omtrent like mange til Frp som til SV. Det er ikke opplagt at selve valget av Stoltenberg til partileder vil stoppe det frafallet.

Spørsmålet som ble stilt, lød: «Jens Stoltenberg vil snart overta som partileder i Ap. Tror du Ap vil få flere stemmer, færre stemmer, eller tror du ikke det vil gjøre noen forskjell at Jens Stoltenberg blir partileder? » 960 velgere er spurt i tidsrommet 29. til 31. oktober.