Ingen jubel for krise-millionene

Krisepakka på 68,4 millioner kroner fra sykehuseierne ble ikke mottatt med jubel på skandale-sykehuset i Akershus. De ansatte opplever pengene som nok en kortvarig brannslukning. - Dette har vi opplevd før. Det vil løse den akutte krisa, men vil ikke gjøre noe med de egentlige problemene på SiA, sier hovedtillitsvalgt Just Ebbesen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går presenterte toppene i Akershus fylkeskommmune pakka de mener vil redde SiA fra totalt sammenbrudd. Men krisa er ikke løst med dette:

- Dette holder ikke, vi må ha strakstiltak for å holde på personell. Ellers frykter vi masseoppsigelser, sier hovedtillitsvalgt Mona Johansen for sykepleierne.

Unskyldninger

I går fikk sykehuset løfter om en ekstrabevilgning på 38 millioner kroner. Fylkeskommunen har lånt 25 mill. og skrapt kassa for 13 mill. for å få det til. Dessuten forserer fylkeskommunen 30,4 millioner kroner av de allerede avsatte midlene til utbyggning på sykehuset.

Unnskyldninger og forklaringer på hvorfor krisa fikk bli så kaotisk føyk over bordet da fylkestoppene serverte sin løsning i går.

- Situasjonen var verre enn vi politikere hadde trodd, sa fylkesordfører Ragnar Kristoffersen som innrømmet at de først fikk øynene opp for krisa da notatet kom i søkelyset.

Nå vil fylkestoppene se på rapporteringsrutinene og bedre kommunikasjonen mellom sykehuset og fylkeskommunen.

- Brannslukning

Hovedtillitsvalgt Just Ebbesen i Yngre Legers Forening hevder fylkestoppene har vært klar over Sia-krisa lenge, men unnlatt å gjøre noe med den.

- I en årrekke har vi påpekt uforsvarlig drift. I fjor ble fylkesordføreren direkte orientert av de tillitsvalgte om den vanskelige situasjonen, sier Ebbesen.

- Vi opplever dette som nok en brannslukking. I midlertid løser ikke dette de fundamentale problemene på sykehuset så lenge man ikke går planmessig til verks. Derfor er det ingen jubel på sykehuset i dag, sier Ebbesen. Han mener det er lite tillitsvekkende og useriøst at de ansattes rapporter og anbefalinger som har gått vanlig tjenestevei ikke er blitt tatt alvorlig.

- Det er nå full lojalitetskrise mellom de ansatte og eierne, understreker Ebbesen.

- For lite

I dag mangler SiA 90 stillinger. Av krisepakka på 68,4 millioner vil fylkeskommunen bruke 8 mill. som skal øke bemanningen. Sykehuset har allerede startet rekruttering av sykepleiere fra Norden.

- Vi er ikke fornøyd med en slik løsning. Nå må vi unngå at flere pleiere slutter og stoppe lekkasjen til andre fylker, sier hovedtillitsvalgt Mona Johansen.

- På sikt er det en dyrere løsning å hente inn nordisk hjelp. Pleierne er utslitt. En lønnsøkning ville hindret masseoppsigelsene jeg frykter vil komme. Fremdeles vet vi ikke hvordan vi skal få avviklet julehøytiden, sier hun.

Overrasket rådmann

Fylkesrådmann Morten Fjeldstad er overrasket over at SiA-krisa fikk utvikle seg så kraftig.

- Vi har bevilget så mye ekstra til sykehuset i de siste åra. Fjorårets legeoppgjør er nok noe av årsaken til de økte utgiftene, sier rådmannen.

Kriseløsningen kan skape problemer for Akershus i de kommende budsjetter. Neste års budsjett ble vedtatt for 14. dager siden. Men i 1999 blir det en salderingsfordeling.

SiA har utstyr som er mer enn ti år gammelt for 90 millioner kroner. I tiltakspakka er det kun gitt 30 mill. til nyinnkjøp. Men sykehusdirektør Yngve Haugstvedt er fornøyd med krisepakka, og sier den er i tråd med ledelsens forslag.

- Dette er en god begynnelse. Tiltakene var pågang lenge før mediestormen startet, hevder sykehusdirektøren.

Pengeløftene fra fylkestoppene krever en formell godkjenning av Fylkestinget. Det skjer i neste uke.