Ingen jubler for invasjonsstyrken

Den sjiamuslimske befolkningen i Sør-Irak har ikke møtt invasjonsstyrken med jubel, slik Washington og London hadde håpet. Den væpnede motstanden er derimot kraftigere enn forventet. Nå flytter irakerne rakettbatteriene sine.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Journalister under militær kontroll i Sør-Irak har rapportert om skremte sivile og alt annet enn jubel, der amerikanske og britiske styrker ruller inn i landsbyer og river ned bilder av Iraks president Saddam Hussein.

Invasjonsstyrken har også møtt kraftigere væpnet motstand enn forventet. Ved havnebyen Umm Qasr, der invasjonsstyrken kontrollerer havna og de viktige oljefeltene på Faw-halvøya utenfor, ble det lørdag meldt om kamper på andre døgnet.

Kamper i sør

Amerikanske talsmenn medga samtidig at det raste harde kamper ved Basra lenger nord, selv etter et døgn med massive luft- og artilleriangrep mot byen.

Fjernsynsstasjonen Al-Jazeeras journalist i Basra rapporterte om minst 50 drepte, etter å ha besøkt sykehus i den beleirede byen.

Invasjonsstyrken hadde på forhånd håpet å bli mottatt som frigjører av Basras sjiamuslimske befolkning, som har god grunn til å mislike Saddam Husseins sunni-dominerte regime i Bagdad.

Bare en håndfull innbyggere hadde lørdag kommet «frigjørerne» i møte, for å markere sin tilslutning til angrepet. Det gjorde de blant annet ved å spytte på portrettet av Saddam Hussein på pengesedler.

I landsbyen Safwan ved grensa mot Kuwait spyttet derimot innbyggerne da president George W. Bushs navn ble nevnt, mens andre gjemte seg da stridsvognene kom rullende.

Gikk utenom

Ved det store Rumaila-oljefeltet vest for Basra lå røyken lørdag svart og tung, ifølge britiske talsmenn fordi irakiske soldater hadde satt fyr på sju av de mange hundre oljebrønnene på feltet.

Irakiske talsmenn benektet dette, og sa at soldatene hadde satt fyr på oljefylte grøfter for å ødelegge sikten for angripende fly.

En stor del av den amerikanske invasjonsstyrken passerte utenom Basra på sin vei nordover fredag, men ble stanset ved den strategisk viktige byen Nassiriya der hovedveien krysser elva Eufrat.

Først etter et døgn med harde kamper greide de amerikanske marinesoldatene å sikre brua over Eufrat, men også der valgte styrken å fortsette uten å ta kontroll over selve byen.

Høy pris

Den uventet harde irakiske motstanden lørdag, kom samtidig med at sju britiske soldater mistet livet da to helikoptre kolliderte over Persiabukta.

Senere på dagen meldte en britisk fjernsynsreporter at fire amerikanske marinesoldater var blitt drept «i det sentrale Irak», trolig under kampene i Nassiriya.

Fredag styrtet et helikopter med spesialstyrker på vei til Basra, noe som kostet åtte britiske og fire amerikanske soldater livet.

To amerikanske marinesoldater ble drept i kamp fredag, og invasjonsstyrken har dermed mistet 25 soldater til nå.

Fire journalister fryktes også drept. Tre journalister fra det britiske fjernsynsselskapet ITV er savnet etter å ha kommet under irakisk ild nord for Basra. En fjerde unnslapp og fortalte hvordan bilen de kjørte ble truffet og veltet.

En australsk journalist ble drept av en selvmordsbomber i Nord-Irak, sammen med tre kurdere.

Sivile ofre

Hvor mange irakiske liv krigen har kostet, vet ingen. Amerikanske og britiske talsmenn gir ingen anslag, men er derimot ivrige etter å få fram hvor mange irakiske soldater som overgir seg.

Invasjonsstyrkens øverstkommanderende, den amerikanske generalen Tommy Franks, opplyste lørdag kveld at det var tatt mellom 1.000 og 2.000 krigsfanger, men hvor mange av disse som frivillig la ned sine våpen er uklart.

I hovedstaden Bagdad lette redningsmannskaper lørdag fortsatt etter ofre i ruinene etter nattens massive angrep, før nye luftangrep tvang dem til å søke dekning.

Røyken ligger fortsatt tung over deler av byen, etter det siste døgnets angrep mot for lengst evakuerte palasser og regjeringsbygninger.

Mange av bombemålene ligger nær tett befolkede boligområder, men hvor mange irakiske hjem som er ødelagt vet ingen.

Ifølge irakiske myndigheter ble tre sivile drept og over 250 såret under lørdagens angrep, mens Det internasjonale Røde Kors (ICRC) har bekreftet at byens sykehus har mottatt minst 100 sårede.

Angrep i nord

Situasjonen i Mosul og Kirkuk i Nord-Irak var lørdag kveld fortsatt uklar, etter at også disse byene natten i forveien ble utsatt for massive angrep fra lufta.

Rykter om at amerikanske spesialstyrker har tatt kontroll over de viktige oljeinstallasjonene i Kirkuk, lar seg ikke bekrefte.

Kurderne i Nord-Irak vil ha Kirkuk som sin hovedstad, mens Tyrkia har gjort det klart at de om nødvendig vil innta byen for å hindre at kurderne får kontroll over oljen.

Et ukjent antall tyrkiske soldater skal det siste døgnet ha tatt seg inn i Nord-Irak, selv om Ankara offisielt benekter dette.

Kurdiske kilder i området opplyser også at hovedkvarteret til den islamske gruppen Ansar al-Islam ved grensa mot Iran ble angrepet med raketter og bombefly, samtidig som det iranske nyhetsbyrået IRNA melder at amerikanske og britiske fly gjentatte ganger har krenket landets luftrom.

USA beklaget lørdag overfor Teheran at flere raketter var landet på iransk jord.

Irakerne flytter rakettbatteriene

Samtidig opplyser amerikansk etterretning at irakernes gjenværende rakettbatterier nå flyttes rundt i landet for å unngå den amerikanske beskytningen. Etterretningen hevder at rakettene som har blitt avfyrt mot mål i Kuwait de siste dagene ikke har vært tilfeldige angrep.

Ifølge New York Times var minst seks av rakettene siktet inn på amerikanske militærleire i den kuwaitiske ørkenen. Derfor trapper nå det amerikanske luftforsvaret opp innsatsen mot de mobile rakettbatteriene.

De irakiske rakettbatteriene har vært i konstant bevegelse siden begynnelsen av uka, og det begynner å bli presserende for amerikanerne å ta ut batteriene før de rekker å sikte seg inn mot nye mål.

Ifølge avisas kilder i etterretningen posisjonerer irakerne rakettbatteriene nord for Basra for å kunne slå til direkte mot den framrykkende amerikanske invasjonsstyrken.

INGEN JUBEL: Irakere i Basra har tatt i mot invasjonsstyrkene uten den helt store entusiasmen.
MØTER HARDERE MOTSTAND ENN FORVENTET: Her rykker en britisk panserpatrulje fram i sør-Irak. Koalisjonsstyrkene er overrasket over den harde motstanden de møter i Irak.
OLJEBRØNNER I BRANN: USA hevder at irakerne har satt minst 7 oljebrønner i brann. Irakiske myndigheter avviser påstanden, og hevder det bare er olje i grøfter som er antent for å røyklegge området. Bildet skal dokumentere en av de brennende oljebrønnene.
SAVNET: Den britiske journalisten Terry Lloyd fra ITV er en av de tre savnede journalistene amerikanerne frykter er døde.