Ingen jul for Yousef (11)

GAZA (Dagbladet): Mens palestinske og israelske myndigheter anklager hverandre for terror, dør landenes framtid: Uskyldige barn. Lørdag ble 11-årige Yousef Shawqi El-Najar skutt og drept i et veikryss da han var ute for å kjøpe is og appelsiner til helgas muslimske julefeiring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden intifadaen startet i september i fjor har mer enn 230 palestinske barn under 18 år blitt drept av israelske styrker. I gjennomsnitt dør dermed 16 palestinske barn hver måned, viser tall fra en palestinsk menneskerettighetsorganisasjon. Lørdag ble Yousef det siste barneofferet.

Gutten var ute for å handle til helgas fest. På veien møtte han noen av vennene, og han ble med kompisene for å se på de israelske tanksene som sto like borti gata.

Guttegjengen begynte å kaste stein. Israelerne skjøt tilbake og en av kulene gikk gjennom Yousefs hode. Skolegutten døde på sykehuset av skadene.

På likhuset

I går var det begravelse for den spinkle 11-åringen. Inne i et lite rom på Shifa sykehus står ti fryseskap. I ett av dem ligger Yousef, ikledd palestinsk flagg og skjerf. Rundt hodet har han en bandasje. Hans far og bror ser trist på sin kjære, før de bryter sammen og springer hulkende ut av rommet.

- Hva har Yousef gjort mot israel erne, hulker pappa Shawqi El-Najar. Han holder hodet mellom hendene. Hele kroppen rister. Yousefs bror Ilham (14) står noen meter lenger unna. Tårene renner.

Besvimer

Begravelsesfølget kjører fra sykehuset til Yousefs hus i flyktningleiren Jabalia. Rundt 50 kvinner og barn venter på å få et siste blikk på sin avdøde slektning. Idet båren bæres inn i det lille huset, starter kaoset.

Yousefs mor Aisha kaster seg gråtende mot båren. Søsteren Hala (18) knekker sammen på gulvet. Så reiser hun seg opp og forsøker å ta på sin døde bror. Men rommet er fylt av sørgende familiemedlemmer og Hala rekker ikke fram. Hun faller om på gulvet. Skjelver og besvimer.

- Er dette Guds verk? Nei, gråter mamma Aisha. Hun får trøst av kvinnene rundt seg, men tar seg sammen og fortsetter:

- Jødene står bak dette. Hvorfor må de drepe min snille gutt? Han var flink på skolen og skulle begynne på universitetet. Men nå fikk han ikke engang oppleve «aid al -fitr» (feiringen over at ramadan er over). Han fikk ikke tatt på seg de nye klærne jeg hadde kjøpt til ham, sier Aisha.

Mennene tar med seg den døde gutten ut av huset. Turen går via moskeen til graven. Kvinnene sitter sørgende igjen.

Nye klær

Det som skulle være en julefeiring for familien El-Najar, endte med endeløs sorg. Yousefs søstre holder rundt hverandre og gråter. Kvinnene trøster hverandre så godt de kan i den kalde leiligheten. Bølgeblikktaket er fullt av hull.

- Nå ser du hvordan det palestinske livet er. Vi lider. Alle har vi mistet en sønn, en onkel eller en far. Om natta gråter barna våre mens F-16-flyene dundrer over husene. Hvorfor kan ikke israelerne gi oss landet vi har krav på? Vi ønsker ikke annet enn å leve i fred, gråter Yousefs tante, Anam.

Mamma Aisha kommer bort og viser fram klærne Yousef skulle hatt på seg i går: En liten grå skjorte, et slips og en grå bukse ligger ubrukt på fanget. Aisha stryker forsikt ig på tøyet med hendene sine. Igjen brister hun i gråt.

SISTE FARVEL: Familiemedlemmene til lille Yousef (11) kaster seg mot båren for å ta et siste farvel med den lille gutten som ble skutt og drept av israelske styrker lørdag.