Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ingen kaller meg feiging

Martin Schanche angrer ikke på at han klinte til en Ap-politiker i sin første valgkampdebatt. - Det er ille at kjendiser framstår på denne måten, sier Carina Vinje, elev ved skolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hør lydopptaket på NRKs nettsider

Elvene ved Åssiden Videregående ble måpende vitner til at den tidligere rally-helten Martin Schanche gikk Mike Tyson i næringa.

- Vi ble opprørte og forbanna, forteller Alecander Cascio (18) til Dagbladet.no.

Han og resten av elevene trodde ikke sine egne øyne. Han avviser at Michaelsen opptrådte spesielt provoserende overfor Schanche.

Ifølge Cascio virket ikke Schanche særlig vel belest på Frps program under debatten. Han nektet å spørre på flere spørsmål.

- Klinte til

Det var i en pause under en valgdebatt på Åssiden Videregående Skole i formiddag at rallykjendis og Frp-politiker Martin Schanche slo til Arbeiderpartiets Torgeir Micaelsen. 300-400 elever og lærere var til stede da hendelsen inntraff.

- Han er feig, han er feig, ble det ropt fra podiet.

Martin Schanche tente på alle plugger og slo til Arbeiderpartiets Torgeir Micaelsen. Det ble uro og bråk i salen.

- Hva er det er for noe, a?

- Det var et slag fordi du kalte meg for feig.

Deretter prøvde flere å roe ned situasjonen, men skaden var da allerede skjedd.

Micaelsen fortsatte debatten, mens Schanche kjørte vekk fra skolen i sinne.

- Helt forferdelig

Carina Vinje (17), elev på VK1 hjelpepleier, var vitne til det som skjedde.

- Jeg synes det er helt forferdelig. Det er ille at kjendiser framstår på denne måten. Veldig dårlig oppførsel, sier hun til Dagbladet.no.

- Vi var der for å se en skoledebatt, og ikke en slåsskamp, sier Vinje, som forteller at flere elever forlot gymsalen rett etter episoden. Selv ble hun værende til debatten var over.

Schanche skal ha mistet besinnelsen etter at han ble spurt om Fremskrittpartiets innvandringspolitikk, og trakk seg fra debatten.

Torgeir Micaelsen svarte med å kalle Schanche feig, og sistnevnte tente på alle pluggene.

- Sånt går bare ikke an. Jeg syns bare dette er trist på Schanches vegne, sier Micaelsen til Drammens Tidende.

Den 24-årige Ap-politikeren fra Mjøndalen ble truffet med en flat høyreneve i ansiktet, men kom heldig fra Schanches blinde raseri.

Nå vurderer han å politianmelde Schanche.

Angrer ikke

Martin Schanche sa tidlig etter hendelsen at han ikke angret på at han slo AP-politikeren.

- Jeg slo til ham med flat hånd, og det angrer jeg ikke på. Ingen kaller Martin Schanche for en feiging uten at jeg reagerer, sier han til NTB.

Han forklarer at han handlet instinktivt, og at det han angrer på er at han sa ja til å delta på arrangementet.

- Jeg skulle diskutere konstruktive politiske spørsmål for ungdom. Isteden ble jeg utsatt for politiske sluggere fra venstresiden. Panelet var så rødt at du trengte solbriller for å sitte der, sier den tidligere rallykjøreren, som ved valget debuterer på Frps liste i Drøbak.

Beklager

I ettermiddag beklaget rally-Martin oppførselen på Frps hjemmeside.

- I hele min karriere er det aldri noen som har kalt meg en feiging før. Jeg håndterte ikke situasjonen og slo dessverre til ham med flat hånd. Det skulle jeg ikke ha gjort, og jeg beklager at jeg mistet besinnelsen, sier Schanche.

Schanche angrer på at han lot seg provosere.

– Jeg beklager at jeg ikke klarte å håndtere at den guttevalpen kalte meg feig, etter å ha levd hele mitt liv av mitt mot, sier en opprørt Schanche til ANB.

Tross sin beklagelse står han fast på at Ap-politikeren gjorde galt i å kalle ham feig.

- Jeg har alltid vært av den oppfatningen at man i politikken skal diskutere sak og parti, og ikke person. I denne debatten og med denne personen gikk ikke det an. Han gikk til personlig angrep på meg til tross for at jeg hadde trukket meg fra en usaklig debatt og var på vei til å forlate stedet. Han behøvde ikke ha kommet etter meg. Han kunne ha fortsatt debatten med de øvrige partier og den personen som steppet inn for meg i debatten. Å komme etter meg å kalle meg en feiging hører ikke noe sted hjemme, avslutter Martin Schanche.

- Uakseptabelt

Rektor Dag Siljan ved Åssiden Videregående Skole var ikke selv tilstede da slaget fant sted, men bekrefter hendelsen overfor Dagbladet.no. Han har aldri opplevd noe liknende tidligere, og sier det er helt uakseptabelt at sånt skjer ved skolen.

- Dette er helt uakseptabelt. Som skole jobber vi for å løse konflikter på en fredelig og konstruktiv måte, sier Siljan til Dagbladet.no.

Skolens rektor varsler at han kommer til å sende brev til Fremskrittspartiets sentrale ledelse og be om en beklagelse.

En Frp-kollega av Schanche beklaget hendelsen overfor de 300-400 som hadde møtt opp i skolens gymsal umiddelbart etter hendelsen.

Hagen beklager

Senere på dagen kom det også en beklagelse fra partileder Carl I. Hagen.

- Jeg forstår at Martin Schanche ble sterkt provosert og slo til en Ap-politiker. Dette beklager jeg sterkt, og jeg tar avstand fra Schanches handling. Selv om politikere kan bli provosert, er det å ty til fysisk håndgemeng en uakseptabel reaksjon, sier Hagen til NTB.

Generalsekretær Geir Mo er blitt bedt om å utarbeide en rapport om hendelsen, og i lys av den vil partiet vurdere hva som skal skje med Schanche. Også han sier Schanches oppførsel er uakseptabel.

- Det er selvfølgelig uakseptabelt å bruke nevnene i en politisk sammenheng. Jeg har bedt Arbeiderpartiet om unnskyldning. Våre kandidater skal ikke gjøre slikt, sier Mo til Dagbladet.

Han snakket med Martin Schanche etter at han var kommet hjem etter episoden i Drammen.

- Han sa at debatten hadde kommet på et usaklighetsnivå han ikke ville være med på. Og da Ap-politikeren sprang etter han og kalte han feig, mistet han besinnelsen. Han er aldri blitt kalt feig før, sier Mo, som også er svært kritisk til Ap-politikerens oppførsel.

Vil dette få konsekvenser for Schanche?

- Jeg skal lage en rapport og så får andre avgjøre hva som skjer, sier Mo.

Han forventer at Schanche vil fortsette å drive valgkamp for Frogn Frp mens rapporten lages.

<B>SLÅTT:</B> Det var Arbeiderpartiets Torgeir Micaelsen som fikk nærkontakt med hånda til Martin Schanche. Her hilser Micaelsen på Thorbjørn Jagland på Utøya.
- UAKSEPTABELT: Både generalsekretær i Frp Geir Moe (t.v.) og Frp-formann Carl I. Hagen beklager opptrinnet til Martin Schanche. Foto: SCANPIX.
ANGRER IKKE SLAGET: Rally-Martin angrer ikke på at han slo til Ap-politiker Torgeir Micaelsen under en skoledebatt ved Åssiden Videregående Skole i formiddag. Foto: SCANPIX