Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ingen kan forklare hvorfor døde mini-reker skylles i land på denne stranda i Trøndelag

Mystisk krilldød i Stjørdal.

MYSTISK: Rekene lå som et sammenhengende belte mellom Molovika og Storvika i Stjørdal, beskriver Beate Svarlien. Foto: Privat.
MYSTISK: Rekene lå som et sammenhengende belte mellom Molovika og Storvika i Stjørdal, beskriver Beate Svarlien. Foto: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Beate Svarlien og sønnen Jakob fikk et uventet syn da de gikk søndagstur i Stjørdal i dag. Plutselig la de merke til at stranda de gikk langs var full av krill.

- Det var Jakob som først oppdaget dem. Både på land og i vannet lå massevis av reker. De er små i forhold til de vi kjøper, kanskje tre-fire centimenter store, men de er mye større enn de jeg selv har sett når jeg bader, sier Svarlien til Stjørdalens Blad, som først omtalte saken.

Bilder lokalavisa har tatt, viser at de små rekene ligger som et sammenhengende belte langs stranda.  

- Enkelte steder, der det var fordypninger på stranda, var kulpene fulle av døde reker, forteller Svarlien til avisa.

Foreløpig framstår rekedøden som et mysterium. Dagbladet har vært i kontakt med Mattilsynet i Midt-Norge, som ikke har hørt om saken.

Det har heller ikke Miljøvernavdelingen ved Fylkesmannen i Nord-Trøndelag.

- Uansett årsak, høres dette ut som et interessant fenomen. Det er ikke noe jeg har hørt om før, sier marinbiolog Anderas Wæhre ved Fylkesmannen til Dagbladet.

- Hva kan være forklaringen?

- Det kan være noe så naturlig som at det er større fisk som er ute og jakter, og at de så blir skremt på land, men det blir bare spekulasjoner. Mange har også koblet lakselusmidler med rekedød, men det er ikke oppdrett i Trondheimsfjorden siden det er en nasjonal laksefjord, sier Wæhre, som ikke utelukker at Fylkesmannen vil undersøke saken nærmere mandag.

TETT I TETT: Verken Fylkesmannen eller Mattilsynet hadde hørt om den mystiske rekedøden da Dagladet var i kontakt med dem søndag. Foto: Privat.
TETT I TETT: Verken Fylkesmannen eller Mattilsynet hadde hørt om den mystiske rekedøden da Dagladet var i kontakt med dem søndag. Foto: Privat. Vis mer