Ubåt savnet etter «Titanic»-dykk:

- Ingen kan ha overlevd

En svensk «Titanic»-ekspert, som kjenner to om bord på den forsvunne ubåten, frykter nå det verste.

HAR EN TEORI: 71 år gamle Claes-Göran Wetterholm er Sveriges ledende «Titanic»-ekspert, forsker og forfatter. Han har skrevet flere bøker om skipet. Foto: Eva Lindblad / Lind & Co
HAR EN TEORI: 71 år gamle Claes-Göran Wetterholm er Sveriges ledende «Titanic»-ekspert, forsker og forfatter. Han har skrevet flere bøker om skipet. Foto: Eva Lindblad / Lind & Co Vis mer
Publisert

Svenske Claes-Göran Wetterholm (71) kjenner to av de fem om bord i ubåten «Titan».

I tillegg til å være Sveriges ledende «Titanic»-ekspert er han en anerkjent forsker og forfatter som har skrevet flere bøker om det forliste skipet, samt arrangert utstillinger om det.

Wetterholm har nå gitt opp håpet om at vennene i den savnede ubåten blir funnet i live.

- Jeg tror at ubåten har blitt utsatt for noe ekstremt dramatisk, og at det er ingen som kan ha overlevd, sier han til avisa Expressen.

Frykter det verste

Wetterholm har deltatt i flere forskningsekspedisjoner til «Titanic», og det var under en slik ekspedisjon for 30 år siden at han først møtte den franske dykkeren Paul-Henri Nargeolet.

De to ble gode venner og møttes jevnlig i åra som fulgte. Wetterholm kjenner også eieren av fartøyet, Stockton Rush, skriver avisa.

Wetterholm håpet at Nargeolet ikke var om bord da han først hørte om hendelsen.

- Men så fikk jeg bekreftet at han var det. Han er en så livlig og varm person, så vennlig og med så mye kunnskap om «Titanic», sier han om vennen til Expressen.

Nå frykter «Titanic»-eksperten at vennene hans har omkommet om bord i den savnede ubåten.

Det er registrert bankelyder i forbindelse med søket etter den savnede ubåten «Titan». Video: AP. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Har en teori

Han har en teori om hva som kan ha skjedd med «Titan».

- Jeg frykter at det har kommet vann inn i ubåten. Lufttrykket komprimeres ekstremt raskt, noe som fører til implosjon, og ubåten blir dermed ødelagt av det enorme trykket, sier Wetterholm til avisa.

Han forklarer også at denne prosedyren skjer så raskt at personene om bord ikke rekker å forstå hva som skjer.

Wetterholm påpeker at selv «Titanic», som sank i 1912 som følge av kollisjon med et isfjell, ble rammet av liknende fenomener da vannet strømmet inn i ei luftlomme og fikk akterenden til å eksplodere.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer