Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ingen kan svare på hvorfor Krekar skal bo akkurat her

Politiet ønsker ikke å si hvorfor de valgte det lille tettstedet i Sør-Trøndelag.

NYTT BOSTED: I dette lille tettstedet skal mulla Krekar etter planen bo fra søndag av. Hvorfor valget fallt på nettopp Kyrksæterøra er det ingen som vil si noe om. Foto: Jon Arne Sæter / NTB Scanpix
NYTT BOSTED: I dette lille tettstedet skal mulla Krekar etter planen bo fra søndag av. Hvorfor valget fallt på nettopp Kyrksæterøra er det ingen som vil si noe om. Foto: Jon Arne Sæter / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kyrksæterøra, et lite tettsted og administrasjonssenteret i Hemne kommune i Sør-Trøndelag. På plassen med litt over 2500 innbyggere og ett mottakssenter skal Najmuddin Faraj Ahmads, bedre kjent som mulla Krekar bo.

FLYTTER Najmuddin Faraj Ahmad, også kjent som mulla Krekar er grunnleggeren av den islamistiske gruppen Ansar al-Islam. Foto: AFP PHOTO / DANIEL SANNUM LAUTEN / NTB Scanpix
FLYTTER Najmuddin Faraj Ahmad, også kjent som mulla Krekar er grunnleggeren av den islamistiske gruppen Ansar al-Islam. Foto: AFP PHOTO / DANIEL SANNUM LAUTEN / NTB Scanpix Vis mer

Politiet sier at det er kriterier fra PST som gjorde at de gikk for det lille tettstedet i Sør-Trøndelag, men ønsker ikke å si noe om hva slags kriterier det dreier seg om eller hvorfor valget falt spesifikt på Kyrksæterøra.

- Det er mye jeg ønsker svar på, og det er klart dette er ett av svarene jeg vil ha. Når vi tar på det oss det store hovedansvaret som hovedstaden selv ikke vil ta, sier ordfører Ståle Vaag (Ap) i Hemne kommune, som ikke fikk vite om vedtaket før tirsdag.

Han er skuffet over at han ennå ikke har fått noe som helst informasjon fra hverken Oslo politiet eller Utlendingsdirektoratet, og forventer svar på hvorfor nettopp hans kommune ble valgt.

- Det er litt skikk og bruk at man tar kontakt her oppe i Trøndelag, legger han til.

Politiets avgjørelse PST sier at de ikke har mulighet til å si noe om hvilke konkrete råd de har gitt til politiet, og legger til at den endelige avgjørelsen ligger hos politiet. Det samme gjør justisminister Anders Anundsen i en pressemelding.

- Det er først og fremst en politisk oppgave å sikre at myndighetene har kontroll på personer som må oppholde seg i landet til tross for at de truer rikets sikkerhet. Deretter er det en politifaglig oppgave å vurdere på hvilken måte dette skal foregå, står det.

Oslopolitiet ønsker ikke å si noe mer om hvorfor tettstedet med knappe 2500 innbyggere ble valgt som vert for mannen, som blir ansett som en fare for Norge.

Visste om vedtaket I jakten på hvorfor Kyrksæterøra skal bli mulla Krekars nye hjem har Dagbladet også vært i kontakt politimiesteren i Sør-Trøndelag. Han sier de har vært klar over at Hemne var et veldig aktuelt alternativ i flere måneder.

- Vi ser på det som et litt spesielt oppdrag. Ikke med tanke på risiko- og trusselvurdering, men det har ikke dreid seg om så høyt profilerte mennesker tidligere, forteller politimester i Sør-Trøndelag, Nils Kristian Moe til Dagbladet.
Mulla Krekar er pålagt å bo på Jarlen mottakssenter, og til enhver tid holde seg innenfor Hemne kommunes grense. Politimesteren sier de ikke har tatt stilling til hva som skjer dersom mulla Krekar drar utenfor kommunegrensen. Det er allerede kjent at Krekar har familie i Oslo.

- Jeg forutsetter at han holder seg til det vedtaket, og at vi ikke trenger å følge opp det, sier Moe, som heller ikke kan si noe om hvorfor nettopp hans politidistrikt nå er ansvarlig for å følge opp vedtaket.

Bekymret  Han har også vært i kontakt med ordføreren i Hemne i dag, og mener et slikt vedtak er såpass viktig at den som det dreier seg om, bør være klar over det på forhånd. Politiet ønsker ikke å si noe om de har planlagt å ta kontakt med de lokale myndighetene i kommunen i Sør-Trøndelag.

- Jeg tar for gitt at vi får den hjelpa vi må ha for at dette skal gå bra, sier ordfører Vaag, som mener det er kritikkverdig at han ikke har fått noe informasjon.

Gjøres narr av Spekulasjonene og reakjsonene har vært mange etter at vedtaket ble klart mandag. På Twitter er det blant annet flere som refererer til den norskproduserte TV-serien Lilyhammer, hvor en medlem av New York-mafiaen får vitnebeskyttelse gjennom FBI i den norske byen Lillehammer.

Flere har også benyttet anledning til å mobbe den nåværende regjeringen.

- Vi mente ikke ut av landet, men ut på landet, skriver en person på Twitter, og sikter til Frps krasse kritikk av Stoltenberg-regjeringens manglende utkastelse av Krekar.

.

- Planen: å sende #MullaKrekar til en kommune ingen har hørt om, for deretter å fjerne kommunen fra kartet. Vips, mullaen borte, skriver en annen, og sikter til kommunesammenslåing som den nåværende regjeringen er forkjempere av.