«Ingen kan ta fra meg Istanbul»

Etter alt bråket har nordmenn flest glemt John Arne Riises sentrale rolle på veien mot Istanbul der Liverpool 25. mai vant klubbfotballens største trofé.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjøl glemmer jeg det ikke så lett. Fra plassen min på pressetribunen 50 meter over gressteppet på Atatürk Stadion ble et av fotballhistoriens største drama forsøkt beskrevet minutter før deadline. Kampen, som syntes avgjort da AC Milan grøftekjørte Liverpool til 3-0 før sidebytte, endte 3-3 etter en opphenting på høyde med de beste blant fotballklassikerne. Fortsettelsen med paniske ekstraomganger og straffekonk - der helten Dudek reddet den avgjørende straffen fra superstjernen Sjevtsjenko - sender Champions League-finalen Liverpool-AC Milan 25. mai i Istanbul over i egen klasse av fotballunderholdning.

For John Arne Riise handler finaleseieren nå om gleden han vender tilbake til etter et år der han som følge av den famøse SMS-saken har blitt latterliggjort oftere enn hyllet.

-  Jeg og Jamie Carragher har snakket om dette. Om ti år kan vi se oss tilbake og si at vi vant Champions League og at vi spilte alle kampene. Det er det største jeg har opplevd med fotballen her i livet. Om det kan bli større, det vet jeg ikke.

-  Hva kan måle seg?

-  Det må være å vinne Premier League eller å gjenta seieren, eventuelt komme til et mesterskap med Norge. Men Istanbul var den første seieren og kommer alltid til å være der på toppen.

Riise startet samtlige kamper i cupkampene fram mot finalen. Bayer Leverkusen, Juventus og Chelsea måtte gi tapt. Riise scoret mot Bayer Leverkusen og la målgivende til Gerrards 3-1 i finalen. Han fikk strekk på baksiden av låret i det han la inn. Han trosset smertene og spilte kampen ut. Hans siste spark på ballen i finalen var straffesparket som Milan-keeper Dida reddet. Men skuffelsen over å bomme ble fort glemt da Riise feiret helt hinsides etter kampen.

Så begynte sommerferien. Som endte med Riises mobilflørting som ble folkeforlystelse utover høsten. Den historien håper Riise snart er glemt. Det er bragden i Istanbul han vil bli husket for. Som han sjøl sier det:

-  Ingen kan ta fra meg det som skjedde i Istanbul.

b> TRIUMFEN:  John Arne Riise ble i vår den fjerde nordmannen som har vunnet Europas mest prestisjefulle klubbturnering. Foto: Aleksander Nordahl
b> TRIUMFEN: John Arne Riise ble i vår den fjerde nordmannen som har vunnet Europas mest prestisjefulle klubbturnering. Foto: Aleksander Nordahl Vis mer