Frykter for helsehjelpen til demenssyke:

- Ingen kapasitet å gå på

Nasjonalforeningen for folkehelsen er svært bekymret for at smittesituasjonen vil føre til en forsterket bemanningskrise, og frykter for nødvendig helsehjelp til demenssyke. Pårørende er allerede utslitt.

BEKYMRET: Generalsekretær Mina Gerhardsen i Nasjonalforeningen for folkehelsen frykter at hjelpen de de mange tusen demnessyke her til lands vil blir sterkt redusert på grunn av smittesituasjonen. Allerede ringer mange pårørende til foreningen og forteller at de er utslitt. Foto: John Trygve Tollefsen / Nasjonalforeningen for folkehelsen
BEKYMRET: Generalsekretær Mina Gerhardsen i Nasjonalforeningen for folkehelsen frykter at hjelpen de de mange tusen demnessyke her til lands vil blir sterkt redusert på grunn av smittesituasjonen. Allerede ringer mange pårørende til foreningen og forteller at de er utslitt. Foto: John Trygve Tollefsen / Nasjonalforeningen for folkehelsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Forrige nedstenging gikk veldig hardt ut over personer med demens. Både tilbud og helsehjelp ble borte. Denne gangen kan det bli enda verre, sier generalsekretær Mina Gerhardsen i Nasjonalforeningen for folkehelsen til Dagbladet.

Hun er svært bekymret for bemanningen i den kommunale helseomsorgen.

Årsaken er at Norge nå har et svært høyt smittetrykk, som kan føre til at viktig helsepersonell kan bli sittende isolert eller i karantene.

- Det er ingen kapasitet å gå på her, så vi er opptatt av at regjeringen nå må snu seg fort rundt, og sikre at de mest sårbare får nødvendig helsehjelp.

- Kritisk

Dagbladet skrev lørdag 18. desember at de kommunale helsetjenestene er stadig mer presset over store deler av landet. Blant annet er tilgangen på personell og kritisk kompetanse opplevd som utfordrende i 177 - kritisk i elleve.

I Norge er det over 100 000 personer som har diagnosen demens. Gruppen utgjør over 80 prosent av beboere på sykehjem, mens 60 prosent av pasientgruppen bor hjemme.

Nasjonalforeningen for folkehelsen har via «demenslinjen» mottatt flere henvendelser fra pårørende som er svært bekymret over situasjonen og tida framover. Mange er allerede utslitt på grunn av mangel på hjelp, forteller Gerhardsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer