Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nazistjakt

Ingen kjente den tyske naboens mørke fortid

- Vi ble fortalt at vi måtte jobbe raskt, fordi disse menneskene er gamle og i ferd med å dø.

STILLE: I nabolaget Oak Ridge i Tennessee ble Friedrich Karl Berger pågrepet i sitt hjem. Foto: Jessica Tezak / The New York Times / NTB Scanpix
STILLE: I nabolaget Oak Ridge i Tennessee ble Friedrich Karl Berger pågrepet i sitt hjem. Foto: Jessica Tezak / The New York Times / NTB Scanpix Vis mer

75 år etter krigens slutt, pågår det fremdeles en intens jakt i USA. En jakt som går mot slutten, men som ikke avsluttes før de det jaktes på er borte. Gamle synder får ikke glemmes. Mennene bak dem skal ikke få fred.

Denne uka var det 94 år gamle Friedrich Karl Bergers tur. I et stille nabolag i Tennessee slo politiet til mot mannen som er mistenkt for å ha vært vakt i en av nazistenes konsentrasjonsleirer under andre verdenskrig.

Nå skal han sendes til Tyskland og stilles for retten. Det skriver New York Times.

Desperat kamp mot klokka

Pågripelsen av familiefaren kom som et sjokk på naboene. Ingen av dem skal ha kjent til hans forhistorie. En av dem, Ed McCleary, sier til avisa at han bare har gode minner om hyggelige samtaler med sin nabo. Ei kvinne, som ikke vil stå fram med navn, forteller om en gammel mann som var stolt av å bo i USA, og som var et hyggelig tilskudd til nabolaget.

Ifølge New York Times har det amerikanske justisdepartementet siden 1979 gjort en omfattende jobb med å spore opp de gjenlevende nazisympatisørene som bidro under Hitlers regime.

En etter en har de blitt sendt tilbake til sitt hjemland for å stilles for retten. Nå kjempes det en desperat kamp for å få tatt så mange som mulig av dem, før de går bort av naturlige årsaker.

Dør før rettssaken

I flere år har Eli Rosenbaum jobbet som nazijeger. Fremdeles husker han hvordan det hele startet, for nesten 40 år siden.

- Vi ble fortalt at vi måtte jobbe raskt, fordi disse menneskene er gamle og i ferd med å dø, forteller Rosenbaum til New York Times.

Ifølge ham sluttet nå pågrepne Berger seg til det tyske forsvaret i 1943. Derfra var veien kort til jobben som vakt i konsentrasjonsleiren Neuengamme.

Med den siste pågripelsen, er den amerikanske jakten på mennene bak fortidas mørke handlinger ett steg nærmere slutten. Så langt har 133 saker blitt bragt for retten de siste 40 åra. 109 av dem har endt med dom.

I enkelte av de resterende 24 sakene, ble de tiltalte for syke til å stilles for retten. I de fleste tilfellene døde de før saken nådde rettssalen.

NEUENGAMME: I denne konsentrasjonsleiren skal Berger ha vært vakt. Foto: NTB Scanpix
NEUENGAMME: I denne konsentrasjonsleiren skal Berger ha vært vakt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Bare latterlig

Selv har Berger fortalt i et intervju med Washington Post at han ble tvunget til å gjennomføre jobben i konsentrasjonsleiren. Egentlig jobbet han i den tyske marinen, og skal ikke ha tatt sjansen på å nekte å gjøre som han fikk ordre om.

- Etter 75 år er dette bare latterlig. Jeg kan ikke tro det. Jeg kan ikke forstå hvordan dette kan skje i et land som USA. De tvinger meg ut av mitt eget hjem, sier Berger til avisa.

Ifølge New York Times har påtalemyndigheten ingen bevis som tilsier at 94-åringen lyver i sin versjon av hvordan han endte opp som vakt i leiren. Det hindret likevel ikke dommeren i å beslutte at han kan sendes ut av landet på grunn av at han har tjenestegjort som væpnet vakt i en konsentrasjonsleir hvor det ble gjennomført henrettelser.

WUENSDORF: Byen Wuensdorf i Tyskland har vært hovedkvarter for nazistene og for soldater fra Sovjetunionen. Slik ser det ut nå. Foto: NTB Scanpix. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dagbladet Vis mer

Innhentes av fortida

Direktør for opplæring ved Holocaust-komitéen i Tennessee, Devora Fish, sier til New York Times at hun er glad for avgjørelsen. Hun mener pågripelsene og deporteringen av tidligere nazisympatisører bidrar til at man ikke glemmer det som skjedde under krigen.

- Hver gang noen blir stilt for retten og dømt, selv 50 år etter at noe har skjedd, så sender det en beskjed til resten av verden. En beskjed om at vi ikke kommer til å stoppe før alle har fått sin dom. Selv om det som skjedde, hendte for mange år siden, så vil fortida innhente deg, sier Fish.

Hele Norges coronakart