Ingen klimaløfter fra Jens

Statsministeren viet lite tid og ingen nye tiltak for klima og miljø i landsmøtetalen.

INGEN KLIMALØFTER: Statsminister Jens Stoltenberg viet lite tid til klimaspørsmål i sin tale på Arbeiderpartiets landsmøte i dag.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
INGEN KLIMALØFTER: Statsminister Jens Stoltenberg viet lite tid til klimaspørsmål i sin tale på Arbeiderpartiets landsmøte i dag. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Statsminister Jens Stoltenberg kom ikke med noen nye nytt om klima og miljø i sin tale til landsmøtet i Arbeiderpartiet i Folkets hus i dag.

Ingeborg Gjærum i Natur og ungdom er meget skuffet over talen.

- Bidrar til mindre fokus på klima
- Denne regjeringen har vært opptatt av å si at finanskrisen ikke skal overskytte klimakrisen. Når Stoltenberg legger ut i det uendelige om finanskrisen og sier så lite om miljø bidrar han til at det blir mindre fokus på klimaproblemene, som ikke er blitt noe mindre siden i fjor, sier hun.

Hun er overrasket over at Stoltenberg viste til seg på klimauttalelser fra landsmøtet for to år siden og ikke lanserte noen nye tiltak.

- Regjeringen sier at vi har verdens mest ambisiøse klimapolitikk, men hvis vi ser på det som er gjort, er ikke det spesielt mye. Det er rart at han hopper bukk over dette. Selv om finanskrisen er akutt nå, er ikke klimakrisen mindre akutt, sier hun.

- Snakket om det for to år siden
Innledningsvis ble klimakrisen nevnt som en av verdens største utfordringer, sammen med fattigdom og finanskrisen. Men statsministerens hovedfokus lå på finanskrisen. Over åtte sider la statsministeren fram krisens betydning for Norge og verden, og kom med en rekke løfter. Stoltenberg ville både bruke mer oljepenger, holde renta lav og sørge for at Norge kommer ut av krisen med den laveste arbeidsledigheten i Europa.

Klima- og miljøpolitikk ble viet kun en halvside i talen. Og det var ingen nye løfter eller tiltak å spore. Klima- og miljøtiltak er først og fremst en bieffekt av en omstilling som vil måtte komme som følge av finanskrisen.

- Klima nevnes som en av tre viktige tema innledningsvis i talen tid, hvorfor brukte du så lite tid på det?

- Jeg snakket en del om det, men for to år siden viet jeg nesten all tid til klima, nå viet jeg nesten all tiden til å snakke om arbeid. Det er mange tema jeg kunne ha snakket mer om.

Betyr det at klima er mindre viktig i år?

KLAPPES I GANG:
Statsminister Jens Stoltenberg åpnet lørdag Arbeiderpartiets landsmøte i Oslo.
Foto Knut Falch / SCANPIX
KLAPPES I GANG: Statsminister Jens Stoltenberg åpnet lørdag Arbeiderpartiets landsmøte i Oslo. Foto Knut Falch / SCANPIX Vis mer

- Nei. Dette betyr at nå skal vi følge opp og gjøre det vi har vedtatt, sier Stoltenberg.

Dette sa Jens om klima og miljø:

• Nye bedrifter og ny teknologi gir ikke bare nye arbeidsplasser. Det gir også et renere miljø. Omstillingen som vil følge av det økonomiske tilbakeslaget gir oss muligheter til å skape mer miljøvennlige bedrifter. Mer miljøvennlige arbeidsplasser. Den muligheten skal vi gripe.

• Vi mente alvor da vi på vårt forrige landsmøte vedtok overoppfyllelse av Kyoto-forpliktelsene og at Norge skal bli et karbon-nøytralt land. Oppgaven er ikke å velge mellom arbeid eller miljø, oppgaven er å forene arbeid og miljø, sa Jens Stoltenberg.

SKUFFET OVER JENS: Natut og Ungdom-leder Ingeborg Gjærum.
Foto:  Knut Falch / SCANPIX .
SKUFFET OVER JENS: Natut og Ungdom-leder Ingeborg Gjærum. Foto: Knut Falch / SCANPIX . Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer