«Alle» ser mot Ap for klima-avklaringer

Ingen klimaløfter fra Støre

Med Frp ute av regjering kan Ap bli avgjørende for Norges miljøpolitikk, men Ap-leder Jonas Gahr Støre peker på Frp.

INGEN AVKLARING: Mange blikk er rettet mot Ap-leder Jonas Gahr Støre, men han har ingen klimaløfter å komme med. Foto: Christian Roth Christensen
INGEN AVKLARING: Mange blikk er rettet mot Ap-leder Jonas Gahr Støre, men han har ingen klimaløfter å komme med. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ap-leder Jonas Gahr Støre deltar i morgen på nordisk klimatoppmøte for sosialdemokrater i København. Her møter han blant annet den svenske og danske statsministeren for å snakke om arbeiderbevegelsens ansvar for klima og miljø.

Samtidig rettes blikket på hjemmebane mot Arbeiderpartiet for klima-avklaringer.

Med Frp ute av regjeringen kan Ap avgjøre mange kontroversielle saker i Stortinget, men Ap-leder Støre har ingen klimaløfter å komme med.

- Har valgt Frp

- Regjeringen har valgt Frp. Det er deres parlamentariske garanti og foretrukne partner så langt jeg har hørt i alle saker. Det er også Frp de vil vedta budsjett med. Så summen av Frp og denne regjeringen er fortsatt avgjørende for regjeringens politikk, sier Støre.

- Men hvis vi kan få gjennomslag for vår politikk for å nå klimamålene, så er vi åpen for å lytte til det, sier Støre til Dagbladet.

Noen konkrete saker har han derimot ikke sett seg ut.

- Nei, fordi jeg ser Frp og regjeringen så knyttet til hverandre, ser jeg ikke det på papiret nå. Det avhenger av initiativene fra regjeringen og hvilke posisjoner Frp tar, sier Støre.

På gli om iskanten

Samtidig signaliserer Støre at Ap er på gli i spørsmålet om iskanten.

I et intervju med NTB i formiddag, sa Ap-lederen at Ap vil legge større vekt på sårbarhet, miljø og artsmangfold i denne saken enn de har gjort tidligere.

- Vi avventer regjeringens plan i sin helhet. Det jeg har sagt er at det et miljø og naturmangfolds spørsmål som er viktigere enn noen gang. Vi skal gå gjennom det faglige grunnlaget og det jeg har sagt er at Frp ikke er en veiviser for Ap i de fleste saker, heller ikke i denne saken, sier Støre til Dagbladet.

Han understreker at partiet ikke har landet.

Spørsmålet om hvor iskanten skal gå vil avgjøre hvor langt nord det skal åpnes for oljevirksomhet. Dette skal avgjøres når regjeringen legger fram sin forvaltningsplan for nordområdene, trolig før påske.

Både KrF og Venstre vil flytte grensen sørover, mens Frp vil at den skal følge den fysiske iskanten og dermed flyttes nordover ettersom isen smelter som følge av klimaendringer.

Splitter Ap

Spørsmålet splitter også Arbeiderpartiet i to fløyer.

Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi vil definere iskanten til der isen til enhver tid befinner seg - som er Frp's utgangspunkt.

AUF-ledelsen har motsatt oppfatning.

- Å flytte iskanten nordover er å utnytte klimaendringene til å skape større klimaendringer. Det bør være helt uaktuelt for Arbeiderpartiet å være med på, sier AUF-leder Ida Libak til Dagbladet.

Stopper NorthConnect

En sak som derimot ser ut til å være avgjort, er spørsmålet om NorthConnect.

Alt første dag utenfor regjering varslet nestleder i Frp, Sylvi Listhaug omkamp om denne. I går fremmet hun et forslag i Stortinget om stoppe den omstridte strømkabelen mellom Norge og Storbritannia.

For en uke siden var det Ap som varslet at de ville gravlegge søknaden. Ifølge Støre er ikke konsesjonskravene fra avtalen mellom fra mars 2018 mellom Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, MDG og Venstre oppfylt.

- Dette betyr ikke et evig nei til mulige utenlandskabler, men kriteriene for denne konsesjonen er ikke oppfylt, sier Støre.

Mens nestleder i Venstre Ola Elvestuen har sagt til Dagbladet at det blir en grønnere regjering nå som Frp er ute, frykter Trine Skei Grande at Sp, Sp og Frp skal danne en miljøfiendtlig allianse på Stortinget. Det får Støre til å reagere.

- Vi respekterer den avtalen vi har inngått i Stortinget om dette. Det gjør at konsesjonen ikke kan gis. Men jeg synes Venstre skal gå stille i døra. De har sittet i regjering med Frp, gitt dem avgjørende innflytelse og gjør fortsatt det. Da får de stå ved det, før de peker på andre, sier han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer