Ingen klok general

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs president George Bush har holdt sin siste formelle tale om rikets tilstand i sin første periode i embetet. Hovedbudskapet var at han gjerne vil ha en periode til. Vi beklager dypt at lederen i landet som er vår nærmeste allierte, mener at han best sikrer sitt gjenvalg ved å orientere seg bort fra inngåtte allianser, internasjonale institusjoner og internasjonalt samarbeid. Hovedbudskapet i presidentens tale var nasjonalistisk og militaristisk. I våre øyne er dette en konfliktskapende, og ikke en fredsskapende kombinasjon.

I stedet for å markere USA som et ledende land i internasjonalt sivilt og militært samarbeid for å forebygge konflikter og hindre terrorister i å dominere dagsordenen i det internasjonale samfunn, erklærte presidenten at USA under hans ledelse ikke trenger å spørre noen som helst om lov før han går til handling og utsteder marsjordre til supermaktens militære styrker.

I stedet for å vektlegge det forsvars- og sikkerhetspolitiske samarbeidet i NATO-alliansen, listet Bush opp land som har militære styrker i Irak etter den amerikanske invasjonen der. Spaltisten Maureen Dowd i The New York Times kaller landene på lista for USAs «pudler og lakeier». Der er Norge med.

Skrytelista til presidenten deler Europa på midten mellom det forsvarsminister Donald Rumsfeld har kalt det «nye» og det «gamle». Det «gamle» Europa i denne historisk meningsløse delingen er tilhenger av et internasjonalt samfunn styrt av lov, og ikke den sterkeste rett. I synet på internasjonalt samarbeid hører Norge til i det «gamle» Europa, og vi burde stelt oss slik at vi hadde havnet blant de unevnte i presidentens tale.

President George Bush ønsker ikke å gå inn i valgkampen som nasjonens sivile, omsorgsfulle og kloke leder, men som USAs øverstkommanderende, som nasjonens fremste offiser som skyter først og spør siden. Det er mulig, til og med sannsynlig, at han kan lykkes med strategien i valgkampen, men Bush er ingen klok og forsiktig general, en ny Dwight Eisenhower. I talen om rikets tilstand framsto han i stedet som en struttende oberst i spissen for en junta etter et militærkupp.