Illustrasjonsbilde: Scanpix
Illustrasjonsbilde: Scanpix Vis mer

Ingen kobling mellom abort og rusproblemer

- Litteraturen er ganske entydig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kvinner som velger abort sliter ikke mer psykisk enn andre. De sliter før valget er tatt, men etterpå opplever de fleste lettelse, viser en ny undersøkelse.

Hvert år velger mellom 14.000 og 15.000 kvinner i Norge å avslutte svangerskapet.

I september 2007 skrev Aftenposten om en norsk undersøkelse utført av professor Willy Pedersen, ved institutt for sosiologi og samfunnsgeografi, Universitetet i Oslo, som viste at kvinner som velger bort sitt barn, sliter mer enn andre med alkohol og rusproblemer senere i livet.

Entydig

Artikkelen vakte oppsikt i fagmiljøene og skapte bred debatt. På oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet har SINTEF gjennomført en omfattende undersøkelse av hvordan det går med kvinner etter selvvalgt abort.

I rapporten, som offentliggjøres tirsdag, slås det blant annet fast at det er ingen holdepunkter for at kvinner som velger abort får mer psykiske plager senere i livet enn andre kvinner. Innleggelse på psykiatrisk sykehus etter abort skjer svært sjelden, og ikke oftere enn hva som er observert etter fødsler.

- Litteraturen er ganske entydig, uavhengig av hvordan psykiske plager måles. Den viser at kvinner som tar abort opplever det som følelsesmessig sterkt før aborten er gjennomført, men at de er lettet etterpå, sier forskningsveileder Finn Egil Skjeldestad, en av de ansvarlige bak rapporten fra SINTEF til Aftenposten.

Slår tilbake

I rapporten slår man fast at resultatene til Willy Pedersen ikke kan tillegges særlig vekt. Også i en tilsvarende amerikansk rapport mener man den norske forskningen ikke holder mål, men Willy Pedersen slår tilbake:

- Den eneste rimelige konklusjonen er at funnene fra ulike studier spriker. Flere helt ferske undersøkelser tyder på at abort kan gi senvirkninger. Vi trenger bedre studier. Men fremfor alt trenger vi at forskere løsner opp sine ideologiske bindinger. De er ofte sterke på dette feltet, sier Pedersen.

(NTB)

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer