Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nav-sjef Sigrun Vågeng:

- Ingen konflikt med statsråden

Nav-sjef Sigrun Vågeng går ut mot påstander om at hun er i en konflikt med arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H).

AVVISER: Nav-direktør Sigrun Vågeng avviser at hun befinner seg i en konflikt med arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie. Foto: Jørgen Gilbrant
AVVISER: Nav-direktør Sigrun Vågeng avviser at hun befinner seg i en konflikt med arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie. Foto: Jørgen Gilbrant Vis mer

Det var forrige onsdag at Nav-direktør Sigrun Vågeng ble irettesatt av sin øverste sjef arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H).

- Det er veldig alvorlig at Nav allerede i februar 2019 satt på kunnskap om at det fantes pågående straffesaker, som følge av feil rettspraksis. Det er informasjon som departementet først fikk 30. august, sa Hauglie (H) til VG.

Vågeng og Hauglie er lederne som har styrt Nav-skuta under hele perioden fra trygderetten slo alarm i 2017 til lyset gikk opp for Nav og departementet i slutten av oktober i år, da de forsto at EØS-regelverket var feiltolket.

- Offentlig oppvask

Hauglie påsto altså forrige onsdag at Nav i månedsvis var klar over at det var pågående straffesaker - uten at de informerte henne. Hun ønsket heller ikke å uttrykke tillit til Nav-direktør Vågeng.

I går sa Freddy André Øvstegård (SV) i kontrollkomiteen at Nav-direktør Vågeng og Hauglie nå befinner seg i en åpen konflikt. Det vil også bli tema når begge to blir kalt inn til åpen høring i Stortingete på nyåret.

- Vi kommer til å spørre Vågeng om konflikten hun er i med sin egen minister. Hun står i en offentlig oppvask med Hauglie midt i den største rettsskandalen i nyere norsk historie, sa Øvestegård til Dagbladet.

- Ingen konflikt

I dag åpnet Vågeng Navs årskonferanse der digitalisering står på dagsorden. Hun kjenner seg ikke igjen i Øvestegårds påstand om at hun er i en konflikt med Hauglie.

- Dette er påstander som jeg ikke kjenner meg igjen i. Det er ingen konflikt mellom statsråden og meg. Jeg er har nå all min oppmerksomhet på å finne fakta og å rydde opp, sier Vågeng til Dagbladet.

Vågeng har vært tydelig på at Nav ikke var klar over at folk satt uskyldig i fengsel allerede i februar, og omtalte brevet Hauglie baserer seg på som «klønete formulert».

- Vil det bli fint for deg å møte for kontrollkomiteen og forklart din versjon i sammenheng? Nå er det jo enkelt-e-poster og bruddstykker som kommer ut?

- Ja, det er det. Jeg ser fram til å forklare e-poster og andre ting i sammenheng. Det håper jeg også komiteen vil legge vekt på, sier Vågeng til Dagbladet.

- Rydder opp

Vågeng understreker at det egentlig bare er plass til én agenda i hennes hode om dagen: Det er å rydde opp i alle feilene som er begått.

- All min oppmerksomhet nå handler om å få oversikt. Det handler om å rydde opp og rette opp feil. Det er det jeg konsentrerer meg om. For meg er det neste nå å få en rapport fra internrevisjonen, sier Vågent, som også venter på en avklaring på om andre Nav-ytelser er praktisert i overensstemmelse med EØS-reglene.

- Har du de i løpet av de siste ukene stoppet opp og tenkt «søren og, sett i ettertid, burde jeg gjort noe annerledes»?

- Jeg er der nå at jeg bruker all min tid på å få oversikt. På å rydde opp og rette opp feil, det er det jeg er opptatt av. Så kommer det helt sikkert punkter framover i tid, og da er jeg klar for å svare, sier Vågeng.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media