Ingen kontroll

Politiet har fått inn 4000 håndvåpen etter et halvt års våpenamnesti. Men det stopper ikke den illegale våpenhandelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Beslagene av tunge våpen øker dramatisk.

- Vi hadde håpet å få inn flere. Jeg vil bare minne folk om at det fortsatt er anledning til å levere inn våpen. Amnestiet varer helt til 1. september i år, sier politidirektør Ingelin Killengreen.

Når politiet leverer sine våpenlaster til Kripos i Oslo, har de med seg både amnestivåpen og våpen beslaglagt i forbindelse med kriminelle handlinger. Det er en tydelig forskjell på dem. Amnestivåpnene er gamle våpen, gjerne fra krigens dager. De beslaglagte er langt mer moderne våpen. Og beslagene har økt dramatisk.

Automatvåpen

I lagerhyllene til Kripos står i dag norske MP5-maskinpistoler, sammen med tilsvarende våpen både fra Israel og østeuropeiske land. Dette er en ny utvikling. Og det var slike våpen som ble brukt i ranet i Stavanger nylig.

Politiet vet ikke nøyaktig hvor mange ulovlige våpen det finnes i Norge. Det kan dreie seg om flere hundre tusen. Hensikten med amnestiet er både å redusere tallet på ulovlige handlinger begått med våpen og ulykker med våpen i hjemmene.

Men tiltaket er ikke et forsøk på å få kontroll over det illegale våpenmarkedet.

- Ikke gitt opp

Etter Stavanger-ranet ble det umiddelbart reist krav om at politiet må rustes opp. Men svært få har reist krav om at de kriminelle også bør rustes ned. Er det illegale markedet for håndvåpen, som er internasjonalt, allerede så omfattende at det ikke lar seg kontrollere? Har politiet, også her hjemme, gitt opp forsøket på å stoppe ulovlig handel av slike våpen?

- Vi er fullt klar over at det er de lovlydige borgerne, og ikke de kriminelle, som nå leverer inn sine våpen. Men våpenamnestiet kan hindre at våpen blir stjålet for å bli omsatt ulovlig, sier politidirektør Killengreen.

- Men dere har ikke satt i verk tiltak direkte rettet mot det ulovlige markedet?

- Det er riktig. Men det betyr ikke at vi har gitt opp kampen. Vi ser på bekjempelsen av dette markedet som en del av bekjempelsen av den organiserte kriminaliteten. Vi har slik kriminalitet i Norge, men det dreier seg ikke om store miljøer. Og vi har god oversikt over disse miljøene, deres ressurser, risikovillighet og brutalitet, sier Killengreen.

VÅPENLASS: Politioverbetjent Leif Øren i Kripos (t.v.) tar imot et nytt lass med våpen til Kripos. Det dreier seg om både beslaglagte våpen og ulovlige våpen levert inn frivillig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer