Ingen kontroll

Politiet har fått inn 4000 håndvåpen etter et halvt års våpenamnesti. Men det stopper ikke den illegale våpenhandelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Beslagene av tunge våpen øker dramatisk.

- Vi hadde håpet å få inn flere. Jeg vil bare minne folk om at det fortsatt er anledning til å levere inn våpen. Amnestiet varer helt til 1. september i år, sier politidirektør Ingelin Killengreen.

Når politiet leverer sine våpenlaster til Kripos i Oslo, har de med seg både amnestivåpen og våpen beslaglagt i forbindelse med kriminelle handlinger. Det er en tydelig forskjell på dem. Amnestivåpnene er gamle våpen, gjerne fra krigens dager. De beslaglagte er langt mer moderne våpen. Og beslagene har økt dramatisk.

Automatvåpen

I lagerhyllene til Kripos står i dag norske MP5-maskinpistoler, sammen med tilsvarende våpen både fra Israel og østeuropeiske land. Dette er en ny utvikling. Og det var slike våpen som ble brukt i ranet i Stavanger nylig.

Politiet vet ikke nøyaktig hvor mange ulovlige våpen det finnes i Norge. Det kan dreie seg om flere hundre tusen. Hensikten med amnestiet er både å redusere tallet på ulovlige handlinger begått med våpen og ulykker med våpen i hjemmene.

Men tiltaket er ikke et forsøk på å få kontroll over det illegale våpenmarkedet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer