- Ingen kosovoalbanere blir sendt hjem

Justisminister Aud-Inger Aure sier det er helt uaktuelt å sende hjem kosovoalbanere slik situasjonen er i Kosovo nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag uttrykte justisminister Aud-Inger Aure stor bekymring over de siste dagers utvikling i Kosovo. Hun sier til NTB at situasjonen i enkelte områder er meget urovekkende:

- I en slik situasjon er det helt uaktuelt å sende noen kosovoalbanere tilbake til hjemlandet, sier Aure.

Flere hundre kosovoalbanere i Norge har fått avslag på sine asylsøknader, men kan ikke dra tilbake til hjemlandet fordi avtalen om hjemsending som ble forhandlet fram mellom Norge og Jugoslavia i oktober i fjor, ennå ikke er trådt i kraft.

Justisministeren forsikret i dag at hun ikke kommer til å reise til Jugoslavia for å undertegne avtalen om det skulle bli aktuelt.

- En undertegning vil kunne misoppfattes av jugoslaviske myndigheter og bli tatt for å være en aksept av det som nå skjer i området, sier Aure.

Enkelte kosovoalbanere i Norge har ventet i opptil fem år på å få sin situasjon avklart. Aure sier at Justisdepartementet nå ser på situasjonen til disse såkalt lengeventende.

Men spørsmålet om disse menneskene får permanent oppholdstillatelse i Norge vil ikke få noen raskere avklaring på grunn av den spente situasjonen i Kosovo, opplyser hun.

(NTB)