Ingen krav fra Rwanda om utlevering

Norske myndigheter har ikke fått noen forespørsel fra Rwanda om utlevering av personer som skal ha deltatt i folkemordet i 1994. Politiet kjenner ikke til at 15-20 mulige krigsforbrytere skal oppholde seg i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Politioverbetjent Finn Abrahamsen i Oslo politidistrikt opplyser til NTB at politiet har 32 saker til etterforskning i forbindelse med mistanke om deltakelse i krigsforbrytelser og folkemord. Dette er saker som politiet på regulær måte har fått oversendt fra Utlendingsdirektoratet.

- Disse sakene gjelder overgrep på Balkan og til dels i Afrika. Men blant disse er det kun ett tilfelle som er knyttet til krigsforbrytelser i Rwanda, sier Abrahamsen.

NRK Dagsnytt viser til en uttalelse fra Rwandas riksadvokat Jean Basco om at 15-20 krigsforbrytere trolig oppholder seg i Norge, og at de skal ha vært her siden høsten 2002.

Ingen kan bekrefte

Verken Justisdepartementet, UDI eller politiet kan bekrefte dette, ei heller at det foreligger mistanke om at et så stort antall er kommet til landet. Abrahamsen sier at politiet etterforsker de saker som blir oversendt fra UDI. Han vil ikke avvise påstanden fra Rwanda, men sier at disse personene i så fall ikke er fanget opp av de relevante organer i Norge.

Fungerende informasjonssjef Gunnar Johansen i Justisdepartementet opplyser at det var et møte i Oslo på høsten 2002 mellom riksadvokaten og justisministeren i Rwanda og den norske riksadvokaten. De to afrikanerne var i Oslo som gjester ved Helsingforskomiteens 25-årsjubileum.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer