Ingen krav fra Rwanda om utlevering

Norske myndigheter har ikke fått noen forespørsel fra Rwanda om utlevering av personer som skal ha deltatt i folkemordet i 1994. Politiet kjenner ikke til at 15-20 mulige krigsforbrytere skal oppholde seg i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Politioverbetjent Finn Abrahamsen i Oslo politidistrikt opplyser til NTB at politiet har 32 saker til etterforskning i forbindelse med mistanke om deltakelse i krigsforbrytelser og folkemord. Dette er saker som politiet på regulær måte har fått oversendt fra Utlendingsdirektoratet.

- Disse sakene gjelder overgrep på Balkan og til dels i Afrika. Men blant disse er det kun ett tilfelle som er knyttet til krigsforbrytelser i Rwanda, sier Abrahamsen.

NRK Dagsnytt viser til en uttalelse fra Rwandas riksadvokat Jean Basco om at 15-20 krigsforbrytere trolig oppholder seg i Norge, og at de skal ha vært her siden høsten 2002.

Ingen kan bekrefte

Verken Justisdepartementet, UDI eller politiet kan bekrefte dette, ei heller at det foreligger mistanke om at et så stort antall er kommet til landet. Abrahamsen sier at politiet etterforsker de saker som blir oversendt fra UDI. Han vil ikke avvise påstanden fra Rwanda, men sier at disse personene i så fall ikke er fanget opp av de relevante organer i Norge.

Fungerende informasjonssjef Gunnar Johansen i Justisdepartementet opplyser at det var et møte i Oslo på høsten 2002 mellom riksadvokaten og justisministeren i Rwanda og den norske riksadvokaten. De to afrikanerne var i Oslo som gjester ved Helsingforskomiteens 25-årsjubileum.

Fra rwandisk side ble det bedt om hjelp til å spore opp krigsforbrytere, noe norske myndigheter sa seg villige til. Men det ble ikke anmodet om umiddelbar bistand i konkrete saker.

Den norske hjelpen ble bekreftet i et brev som ble sendt 30. april i år. Der ble også betingelse klargjort, blant annet at Norge ikke utleverer personer til land som praktiserer dødsstraff. Spesielt problematisk blir det hvis det er snakk om personer som har fått norsk statsborgerskap.

UDI vet ikke hvem

Assisterende avdelingsdirektør Frode Mortensen i UDI sier at det ikke foreligger noen opplysninger om hvem disse 15-20 personene skulle være. Han opplyser at UDI sjekker opp mot en liste fra rwandiske myndigheter hver gang det kommer en person fra Rwanda og ber om asyl.

- Vi er svært oppmerksomme på denne problemstillingen, og har en lav terskel for å be politiet om oppfølging og etterforskning, sier Mortensen.

Johansen i Justisdepartementet sier at det ikke er kommet noen utleveringsbegjæring fra myndighetene i Rwanda, heller ikke anmodning om hjelp til identifikasjon av eventuelle krigsforbrytere.

- Vi har ikke fått noen navneliste, sier Johansen.

I 1994 gjorde hutumilitsen i Rwanda seg skyldig i ett av de verste folkemordene i historien, da en million tutsier ble hakket i hjel med machetekniver.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer