- Ingen kreft fra mobiltelefoner

Stort dansk studie ferdig. - Grundigste undersøkelsen hittil, sier amerikansk forsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En stor studie er nylig avsluttet i Danmark, og er den siste i rekken av flere som avkrefter økt kreftfare ved bruk av mobiltelefon. Det melder nyhetsbyrået Ap.

Forskerne oppsporet først 420.000 danske mobiltelefonbrukere. Blant dem hadde 52.000 brukere mellom ti og 21 års mobilbruk bak seg. Deretter undersøkte teamet av forskere hvor mange av disse som, ifølge det danske Kreftregisteret, har fått kreftdiagnosen.

Nå slår forskerne med sikkerhet slå fast at det ikke finnes sammenheng mellom mobiltelefoners radiobølger og risiko for kreft.

- Det er ingen biologisk kunnskap som tilsier at vi skal være bekymret for radiobølger, sier John Boice, professor ved Vanderbilt universitet og faglig leder ved Internasjonalt institutt for epidemiologi.

Men Bioce tror ikke resultatet gjør at frykten for økt kreftrisiko ved mobilbruk forsvinner blant folk flest. Derfor skal undersøkelsen fortsette til noen av testpersonene har brukt mobiltelefon i over 30 år.

- Undersøkelsen er sannsynligvis den grundigste gjort hittil, på grunn av det store kildematerialet, sier professor Joshua Muscat ved University of Pensylvania.

Muscat har tidligere uttalt at det å redusere bruk av mobiltelefon er uproblematisk om man ønsker å være ekstra forsiktig, men ikke har vitenskapelig grunnlag.

- Hoveddelen av vitenskapelige undersøkelser peker mot at det at mobilbruk er trygt, uttalte han i 2003.

Illustrasjon: Bjørn Langsem/Dagbladet
Illustrasjon: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

Undersøkelsen ser på dansker som har begynt å bruke mobilen sin mellom 1982 og 1995. Blant de 420.000 deltakerne i prosjektet hadde 14.249 fått en kreftdiagnose. Dette er færre enn de 15.001 som er gjennomsnittet i det samfunnet forøvrig. Forskerne fant heller ikke at noen spesiell type var overrepresentert.

Les Statens strålerverns liste over spørsmål og svar her.

Prosjektet Integrity in Science har tidligere satt søkelyset på at Internasjonalt institutt for epidemiologi har fått betalt for å forske på kreftfaren mobiltelefonbruk av teleindustrien selv. Den gang, i 2002, konkluderte instituttet også med at det ikke fantes noen risiko for hjerne- eller blodkreft ved bruk.

- Ingen kreft fra mobiltelefoner
MIKHAIL GORBATSJOV I 1989: Nokia gjorde tidenes reklamekupp da Gorbatsjov var på statsbesøk i Finland. Foran en måpende verdenspresse snakket presidenten direkte med Moskva fra en Nokia-telefon. I det danske prosjektet er mobilbrukere fra 1982, lenge før murens fall, kartlagt.