Sjef Forsvarets operative hovedkvarter

- Ingen krenkelser i nord

Spenningen mellom øst og vest er høyere enn på lenge. Men de siste åra har det ikke vært noen russiske krenkelser mot norsk territorium verken på land, til havs eller i lufta.

- EN UTFORDRING: Generalløytnant og sjef for Forsvarets operative hovedkvarter Rune Jakobsen om Russland, og om Norges utfordringer om det skulle oppstå en krise. Video: Henning Lillegård / Gunnar Hultgreen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

REITAN (Dagbladet): Generalløytnant og Sjef FOH, Rune Jakobsen, er ikke skremt over russernes aktivitet i nord-områdene, og beskriver den russiske Nordflåten som profesjonell.

- De siste åtte årene, som jeg har tjenestegjort her på Reitan, har det ikke vært noen krenkelser mot norsk territorium, verken på land i luften eller til havs fra russisk side, sier Rune Jakobsen til Dagbladet.

- Hva med russiske fly som meldes har blitt «avskjært»?

- Det må bero på en misforståelse. Vi sender opp våre fly for å identifisere ukjente fly som opererer i nærheten av vårt luftrom. Det betyr at vi foretar en identifisering av hvilke flytyper det er snakk om, samtidig som vi viser tilstedeværelse. Det er det ikke noe unormalt med, sier Jakobsen.

Russisk signal

Samtidig sier Jakobsen at det har skjedd en forandring fra 2017.

- Før 2017 så vi ingen form for aggressivitet fra russisk side. For tre år siden var det flere hendelser. Russiske fly fløy angrepsformasjoner mot radaranlegget i Vardø, og under jagerflyøvelsen Arctic Challenge Excercise (ACE) samme år, ble det gjennomført simulerte flyangrep mot blant annet Bodø.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer