I AFGHANISTAN: Norske soldater monterer en bombekaster mellom to kjøretøyer (IVECO) i Miandara i Faryab-provinsen i Afghanistan. Foto: Forsvaret / Scanpix
I AFGHANISTAN: Norske soldater monterer en bombekaster mellom to kjøretøyer (IVECO) i Miandara i Faryab-provinsen i Afghanistan. Foto: Forsvaret / ScanpixVis mer

Ingen kriger mer enn de rødgrønne

Har brukt 8,5 milliarder på operasjoner i utlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen annen norsk regjering har kriget mer i andre land enn de rødgrønne. Det har ikke gjort Norge og verden til et tryggere sted, mener kritikere.

Siden Ap, SV og SP overtok regjeringsmakten høsten 2005, har Norge brukt nærmere 8,5 milliarder kroner på militære operasjoner i utlandet.

Mesteparten har gått til krigføring i Afghanistan, men de rødgrønne har også bombet i Libya, jaktet på pirater utenfor Afrikas Horn og sendt et feltsykehus til Tsjad.

Dette har ikke vært vel anvendte penger, mener kritikerne.

- Absolutt ikke, sier SV-veteran Stein Ørnhøi, som sitter i regjeringens utvalg for sikkerhetspolitikk og internasjonale utfordringer.

- Mesteparten av pengene har gått til bidraget i Afghanistan, og operasjonen der har ikke bidratt til å styrke sikkerheten verken i Afghanistan, Norge eller resten av verden, sier han.

Blir lurt Professor Ola Tunander ved Fredsforskningsinstituttet i Oslo (PRIO) mener historien med all tydelighet har vist at det er vanskelig å fremme fred og demokrati med militærmakt.

- Slike militæroperasjoner blir ofte kapret av ulike interesser. I mange tilfeller allierer man seg med minoritetsgrupperinger, og det går sjelden bra, sier han.

Men for Norges del dreier det seg selvsagt først og fremst om å alliere seg med USA, understreker Tunander.

Flere av operasjonene Norge har deltatt i, har begynt under uklare omstendigheter og med skjulte aktører og agendaer. Libya er et godt eksempel på dette, mener han.

- Der mener jeg at forholdene har blitt mye verre og at konsekvensene av det man har gjort, har vært katastrofale. FN og Norge ble regelrett lurt, sier Tunander.

- Norge ble med på å tøye FN-vedtaket, og det syns jeg var forferdelig trist, bifaller Ørnhøi.

Meningsløst Seniorforsker Sverre Lodgaard ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), som har en fortid som direktør for FNs nedrustningsinstitutt (UNIDIR) i Genève og leder av Internasjonalt utvalg i Arbeiderpartiet, er også skeptisk til militære intervensjoner.

- Jeg mener Norge generelt bør være forsiktig med å delta i slike operasjoner og at man må underkaste slike spørsmål en mye grundigere behandling enn det som har vært gjort, sier Lodgaard.

Blant operasjonene han mener det er all grunn til å stille spørsmål ved, er Afghanistan.

- Jeg slutter meg til Tysklands tidligere kansler Helmut Schmidt som sier at det er meningsløst å hevde at krigen i Afghanistan bidrar til å trygge Europa, sier Lodgaard.

Forstummet SVs deltakelse i regjeringen har gjort at kritikken mot norske militæroperasjoner har forstummet, mener Lodgaard. Ørnhøi er enig.

- Vi var det eneste partiet på Stortinget som var kritiske og som formulerte alternativer til norsk sikkerhets- og utenrikspolitikk. Da SV gikk inn i regjeringen forsvant denne stemmen. Det har Norge som nasjon tapt på, mener han.

Bondevik-regjeringens beslutning om å sende norske soldater til Afghanistan var hårreisende, mener han.

- Det ble ikke gjort noen selvstendig vurdering av om dette var tjenlig for norsk sikkerhet, afghansk sikkerhet eller verdensfreden. En rystende form for uansvarlighet, sier Ørnhøi som mener regjeringen for lengst burde ha hentet soldatene hjem.

Siste utvei Statssekretær Roger Ingebrigtsen i Forsvarsdepartementet mener at det er for tidlig å trekke konklusjoner ti år etter invasjonen av Afghanistan.

- Vi kan ikke forvente at et moderne samfunn vokser fram i løpet av få år, sier han.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre vil heller ikke være med på at den rødgrønne regjeringen har sløst bort milliarder av kroner på meningsløse kriger.

- Vi har vært veldig tydelige på at det militære elementet i internasjonale operasjoner aldri løser hele problemet, og det gjelder både i Afghanistan og Libya, sier han.

Bruk av militærmakt er til tider nødvendig, som i Libya, fastholder Støre.

- Det er ingen som går til den type operasjoner med lett hjerte, for det er siste utvei. Men en konsistent utenrikspolitikk handler også om å ha mulighet til siste utvei, og det har vi vist at vi har vilje og evne til, sier han.

(NTB)