- Ingen krise i eldreomsorgen

De eldres fremste sjef i Oslo, byråd Torger Ødegaard (H), krever en redegjørelse fra bydelsdirektøren etter oppslaget om hjelpepleier Anita Skarsbøs arbeidsøkt i Dagbladet i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han nekter å tro at å tro at forholdene kan være så ille som det hjelpepleieren beskrev.

- Jeg må si jeg er forundret over situasjonen som beskrives i Dagbladet. Virkeligheten jeg kjenner er en helt annen, sier byråd for eldre og bydelene i Oslo, Torger Ødegaard (H).

Oppvask

Han krever nå en redegjørelse fra direktøren i Ekeberg-Bekkelaget bydel vedrørende situasjonen ved Ryenhjemmet.

- Jeg forutsetter at bydelene følger de lover og forskrifter som gjelder, sier Øde-gaard.

Dagbladet skrev i går om hjelpepleier Anita Skarsbø (38), som etter ni år i yrket har fått nok, og sagt opp jobben sin ved Ryenhjemmet. Hun er lei av å kjempe mot knappe budsjetter, jobbe doble vakter og aldri få nok tid til å gi pasientene den omsorg og pleie de fortjener.

Byråden vet at hjelpepleierne har et krevende yrke, men mener at Anita Skarsbøs historie ikke er representativ for sykehjemmene i Oslo.

Representativ?

- Vi jobber hardt for å beholde og rekruttere folk i pleie- og omsorgsyrkene. Hvert år bekoster kommunen utdanning til 50 nye hjelpepleiere, illustrerer Ødegaard:

- Brukerundersøkelsen vår fra i fjor, viser dessuten at 86 prosent av sykehjemsbeboerne er fornøyde med reinhold, vask, mat og stell.

- Så byrådsledelsen kjenner forholdene bedre enn pleierne som er ute i felten?

- Det er ingen tvil om at de som opplever situasjonene på kroppen, kjenner dem best. Men det er jeg som byråd, som har den totale oversikten. Jeg ønsker å komplettere et bilde. Det betyr ikke at jeg ikke har respekt for enkeltpleieres frustrasjoner, sier Ødegaard.

Får støtte

Institusjonssjef Trine Lise Einvik ved Ryenhjemmet kjenner igjen Skarsbøs beskrivelser, uten å utdype. Hun sier at sykehjemmet sliter med personalmangel.

- Vi setter aldri opp underbemannede vaktlister, men ved akutt sykdom slik som nå går vi på en smell. Vi har stor turn-over av deltidsansatte, og sliter med å få tak i vikarer, sier Einvik.

Ulovlig

Bydelsdirektør Torild Lien Utvik i Ekeberg-Bekkelaget ser svært alvorlig på påstandene fra Anita Skarsbø og vil kontrollere dem.

OPPVASK: Byråd for eldre og bydelene, Torger Ødegaard, krever en redegjørelse etter skandaleoppslaget om Ryenhjemmet i Dagbladet i går.