Ingen krise­møter i KrF

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad har innkalt til pressekonferanse klokka 14. I forkant har det ikke vært avholdt krisemøter i KrF, etter det Dagbladet kjenner til.

LEGGER SEG FLAT: KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad møtte pressen fredag 17. september etter nye avsløringer om at barne- og familieministeren drev aktiv skatteplanlegging. Reporter: Jørgen Gilbrant / Video: Magnus Paus Vis mer
Publisert

Kjell Ingolf Ropstads skattesak river nå i KrF få dager etter mandagens historisk dårlige valgresultat.

Aftenposten avslørte fredag at Ropstad ikke har fulgt skattereglene for å ha pendlerbolig, siden han ikke har betalt for å bo på sin folkeregistrerte adresse - gutterommet hjemme i Agder.

Bare i 2020 betalte Ropstad 175 000 kroner for lite i skatt. Over en tiårsperiode kan det være snakk om 600 000 - 800 000 kroner, ifølge Aftenpostens beregninger.

Ropstad har lørdag innkalt til sin andre pressekonferanse etter Aftenpostens siste avsløring.

Det er knyttet stor spenning til hva han kommer til å si. Vil Ropstad annonsere sin avgang som statsråd - eller KrF-leder?

I går kveld sa Ropstads egen fylkesleder, Per Sverre Kvinlaug, at Ropstad bør vurdere sin stilling som KrF-leder «for partiets del».

Erna deltar ikke

Dagbladet får bekreftet fra KrF-hold at det siden skattesaken sprakk i Aftenposten ikke har vært krisemøter som involverer sentralstyret i partiet.

Sist sentralstyremøte var onsdag der man oppsummerte krisevalget, og hvis Ropstad skulle trekke seg mener en kilde i partiet at sentralstyret «åpenbart» burde vært involvert.

Dagbladet fikk tidligere lørdag bekreftet at statsminister Erna Solberg ikke deltar på pressekonferansen.

Da Tor Mikkel Wara trakk seg som statsråd etter at politiet startet etterforskning mot hans samboer, sto for eksempel Erna Solberg ved hans side på pressekonferansen, mens hun ikke var til stede da Sylvi Listhaug gikk av som justisminister.

Advarer mot nytt veilvalg

Kjell Ingolf Ropstad vant maktkampen i partiet mot daværende partileder Knut Arild Hareide høsten 2018. Ropstad sto på den blå siden i partiet og ønsket å ta partiet inn i regjering med Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet, mens Hareide ville gå i regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Skulle Ropstad gå av som statsråd påpeker en kilde i partiet at retningsvalget ville få en «versjon 2.0».

Det er naturlig at partilederen sitter på Stortinget, da vil eventuelt valget stå mellom Olaug Bollestad, som støttet Ropstad på blå side, og Dag Inge Ulstein, som støttet Hareides rød side.

- IKKE HELDIG: Tidligere denne måneden kunne Aftenposten avsløre at KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad fra 2009 og fram til i fjor var folkeregistrert hos foreldrene i Evje og fikk gratis pendlerbolig fra Stortinget. I perioden leide han ut en tomannsbolig familien eier på Lillestrøm. Vis mer

- Veldig motivert

Ropstad er nå i kontakt med skattemyndighetene for å rydde opp og etterbetale skatten han ikke betalte i fjor.

- Jeg er veldig motivert for å lede partiet, for å løfte det og for å sikre at KrF fortsatt skal spille en viktig rolle i norsk politikk. Men jeg skjønner at jeg har skuffet mange, og jeg kan heller ikke kreve at de har tillit til meg, sa Ropstad på gårsdagens pressekonferanse.

Økokrim opplyste i en pressemelding i går at de er i kontakt med Skatteetaten om Ropstads skattesak.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer