- Ingen kritikk av regjeringen

Statsministeren opplever ikke historiens største demonstrasjon som kritikk av regjeringen. Utenriksministeren «kan ikke si» om verdens rungende krigsnei vil ha noen effekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Få timer etter at 60000 demonstranter hadde forlatt Youngstorget i Oslo, kom statsminister Kjell Magne Bondevik og utenriksminister Jan Petersen dit. De skulle på premiere i Operaen.

Tilsynelatende uberørt av den historiske oppslutningen og kritikken mot regjeringen som ble uttrykt på Youngstorget og 44 andre byer og steder i Norge, kom de to ut etter premieren på «Spar dame».

Taler for fredslinja

Bondevik oppfatter ikke demonstrasjonene som en kritikk av den norske regjeringen.

- Nei, jeg har ikke gjort det. Det finnes sikkert de blant demonstrantene som synes det, men jeg kan ikke skjære alle 60000 over en kam. Vi jobber også for en fredelig løsning, sier Bondevik, som mener demonstrasjonen er en påminnelse til alle statsledere.

- Tolker du demonstrasjonene som en støtte til din regjerings linje?

- Ja, det er en støtte til fredslinja, sier Bondevik, som selv talte til demonstranter i Skien.

Petersens FN-spor

Jan Petersen ville ikke si noe om effektene av at ti millioner mennesker verden over demonstrerte mot USAs krigsplaner.

- Dette gir uttrykk for folks ønske om fred, men jeg vil ikke dømme om demonstrasjonene har noen virkning. Viktigst er å holde fast på resolusjon 1441 og støtte arbeidet i FN, sier Petersen, som gjentar at Norge støtter fortsatte inspeksjoner i Irak, men at Saddam har brutt resolusjonen.

- Men tida for å utløse resolusjonens punkt om «seriøse konsekvenser» har ennå ikke kommet, sier Petersen.

Da Dagbladet traff ham utenfor Operaen, lå ennå plakater med slagord mot krig, mot regjeringen og Saddam på det øde torget. Timer før applauderte 60000 for krav om en klarere norsk holdning mot USAs krigsplaner.

Massenes beskjed

- Dette var et korrektiv og en oppstrammer til regjeringen, sier biskop Gunnar Stålsett om mønstringen. Sju av elleve biskoper talte i demonstrasjoner.

Trond Giske er ikke i tvil om at mange av demonstrantene mener Bondevik er for passiv.

- Jeg vil være forsiktig med å tolke mer ut av demonstrasjonene enn at folk ikke ønsker krig mot Irak. Men at svært mange på er kritiske til regjeringen og ikke ønsker krig i Irak, skjønte man ut fra applausen på torget, sier han.

- Jeg tror dette gjør inntrykk på Bondevik, og at det gradvis har gått opp for ham hvor sterk opinionen er mot krig.