Ingen kunne livredning

Onsdag druknet søstrene Birgit og Ingunn Myrvold i Isesjøen i Skjeberg. Ingen av de åtte lederne ved Frikirkens barneleir har gjennomgått livredningskurs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verken politi eller leirledelsen kan fortelle Dagbladet om Frikirken har rutiner for å sjekke barnas svømmeferdigheter før de kommer på sommerleir.

  Ifølge Barne- og familiedepartementet (BDF) finnes det ikke en eneste regel som stiller krav til opplæring og ferdigheter hos dem som jobber som leirledere. Lover og regler hindrer heller ingen i å starte leirskoler for barn.

Tragisk død

- For å hindre liknende ulykker i framtida, er det mulig vi bør vurdere å lage veiledningsmateriell for drift av slike steder. Men det må bli opp til politikerne å vurdere hvor langt de vil gå i å lovregulere dette feltet, sier Haktor Helland, ekspedisjonssjef i BDF.

  Søstrene Birgit og Ingunn Myrvold, som begge var på en barneleir i regi av Frikirken i Sarpsborg, druknet onsdag. De to jentene badet og hygget seg sammen med rundt 20 andre leirbarn. To voksne holdt oppsyn fra land.

  Etterforskningsleder Torbjørn Finn ved Sarpsborg politistasjon jobbet i går på spreng for å skaffe seg full oversikt over omstendighetene rundt drukningstragedien.

  - Faren til de to jentene har i ettertid opplyst at døtrene ikke var særlig gode svømmere. Om Frikirkens leirsted har rutiner for å sjekke om barna er svømmedyktige eller ikke, er foreløpig uklart. Det blir et vesentlig punkt i den videre etterforskningen. Leirsteder som tar imot barn bør imidlertid sjekke dette, sier Finn til Dagbladet.

Må stille krav

For å hindre at liknende ulykker skjer i framtida, etterlyser Finn større krav til dem som jobber som ledere. Ifølge ham hadde ingen Frikirkens åtte leirledere gjennomgått livredningskurs.

  - Et leirsted må stille visse krav til seg selv. Jeg er imot for mange lover og regler, men noen retningslinjer for hva som bør være obligatorisk for en leirleder bør finnes. Livredningskurs er nok en av dem, sier Finn.

  Etterforskningslederen har vanskelig for å tro at drukningstragedien vil føre til at noen blir siktet for uaktsomhet.

Bader aldri alene

Hvert år i 37 år har Oksenøen Leir ønsket velkommen til cirka 1400 barn. Bading, lek og spill står daglig på programmet. Men før noen får hoppe i vannet, sjekker leirlederne barnets svømmeferdigheter.

  - Foreldrene må merke av på påmeldingsskjemaet hvor svømmedyktig barnet deres er, sier Eivind Simonsen, driver av stedet.

  Han understreker at barna heller aldri får bade alene. Redningsvest er også obligatorisk hvis de leker med gjenstander i vannet.

  - Et barn som leker på et surfebrett kan fort slå seg. Da kan redningsvesten hindre en alvorlig ulykke, sier Simonsen, som krever at alle leirledere har førstehjelpskurs.